Schade bij Koenders én BKB

DEN HAAG - Hartje zomer, met weinig ander binnenlands nieuws, is het een politieke rel die niet snel overwaait: de opdracht die het Amsterdamse campagnebureau BKB kreeg van minister Bert Koenders. Imagoschade is het gevolg, voor zowel Koenders als BKB.Volgens zijn ministerie ontstond half april bij de minister voor Ontwikkelingssamenwerking het idee voor een eendaags evenement in juli, waarbij het 'Akkoord van Schokland' zou moeten worden getekend. Daarin beloofden allerlei partijen bij te dragen aan het terugdringen van de armoede.

BKB streek 750.000 euro op voor de organisatie. Koenders gunde het bureau de klus onderhands, hoewel juristen hem waarschuwden dat dit in strijd is met de Europese aanbestedingsregels, die bepalen dat opdrachten boven de 137.000 euro openbaar moeten worden aanbesteed.

Op Kamervragen antwoordde Koenders dat tijdgebrek de reden was. Zijn woordvoerder stelt dat voor een aanbestedingsprocedure minimaal veertig dagen staan. ''Dat was veel te kort dag.''

De Kamer vindt die uitleg ongeloofwaardig. De VVD spreekt van een geval van 'eens maar nooit weer'. Ook de PvdA, de partij van Koenders, noemt diens handelen buitengewoon onverstandig.

Wat de minister zo kwetsbaar maakt, zijn de banden van BKB met de PvdA. BKB-directeuren Lennart Booij en Erik van Bruggen hebben nauwe banden met de partij. Ze komen voort uit Niet Nix, de inmiddels ter ziele gegane vernieuwingsbeweging binnen de partij, die werd gestimuleerd door toenmalig partijvoorzitter Felix Rottenberg. In 1999 deden ze zelf een gooi naar het partijvoorzitterschap. Ze hadden de steun van de partijtop, inclusief premier Wim Kok en fractievoorzitter Ad Melkert. Desondanks legden ze het af tegen Marijke van Hees. Na die teleurstelling trokken ze zich terug uit de actieve politiek en richtten ze een eigen bedrijf op.

Daar slepen ze tal van opdrachten binnen voor het organiseren van evenementen - onder meer van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid toen daar geen PvdA'ers minister waren. Met name via Van Bruggen is er een hecht contact met de PvdA. Hij werkte mee aan de verkiezingscampagne van partijleider Wouter Bos in 2003. Dat beviel zo goed dat Van Bruggen vorig jaar vanuit BKB werd gedetacheerd bij het campagneteam van Bos voor de Kamerverkiezingen van 22 november.

Het is vooral deze connectie die achterdocht wekt in de Tweede Kamer. Is Koenders zijn partijvriendjes terwille geweest? De woordvoerder van de minister doet het af als onzin en stelt dat het ministerie goede ervaringen heeft met BKB uit het verleden. De SP neemt daar geen genoegen mee en wil dat de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) de zaak onderzoekt.

Van Bruggen was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden