Schaatsweer bezorgt eerste hulp overuren

AMSTERDAM - De eerstehulpafdelingen van de ziekenhuizen hadden dit weekeinde de handen vol aan gewonde schaatsers. In de gipskamers werden overuren gedraaid om vooral polsfracturen te behandelen.

Op de afdeling spoedeisende hulp van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam was het zondag, evenals zaterdag, twee keer zo druk dan normaal. De patiënten kampten vooral met botbreuken, waarbij de polsfractuur eruitsprong. Het AMC had extra personeel ingezet. Eerder vorige week was er op de spoedeisende hulp ook al een kleine veertig procent meer aanloop dan gewoonlijk.

Ook bij het VU-ziekenhuis werd extra personeel opgeroepen. Zaterdag werden vijftig ijskwetsuren behandeld, gisteren zeventig. Opvallend was dat er meer rechter- dan linkerpolsen waren gebroken.

Volgens schattingen van de schaatsbond KNSB waren er dit weekeinde een half miljoen mensen op het ijs. Bij deze aantallen zijn brokken bijna onvermijdelijk. ''De mensen zijn natuurlijk ongetraind. Daarbij was het zo druk dat er in file werd geschaatst en dat leidde soms tot botsingen. En het is uiteraard natuurijs. Daar zitten scheuren en bobbels in,'' aldus een woordvoerster van de KNSB.

Zorgmanager Bart de Klerk van het Waterlandziekenhuis in Purmerend: ''Het lijkt erop dat we weer moeten wennen aan natuurijs, want onder de slachtoffers zijn niet alleen beginnelingen, ook veel ervaren schaatsers, die het kunstijs gewend zijn, braken ledematen.''

''In het weekeinde krijgen we gewoonlijk per dag hooguit vijf 'polsjes' binnen,'' zegt De Klerk. ''Vrijdag waren het er 22, zaterdag ook zoiets en zondag meer dan dertig. Allemaal gebroken.'' De schaatsers moesten soms lang wachten. ''Door de kou komen er vaker patiënten met hart- en longklachten binnen, en die gaan voor.''

In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam was het zondag ook drukker dan zaterdag. Ook hier waren meer gebroken polsen dan onderarmen en enkels.

Bij het Atrium MC in Heerlen was het zo druk dat gewonde schaatsers urenlang moesten wachten op behandeling. Ook elders waren wachttijden van vier uur geen uitzondering.

Het Diakonessenhuis in Meppel constateerde dat op een gegeven moment de ambulances met twee of drie schaatsers tegelijk in de wagen aankwamen.

De brandweer en een traumaheli kwamen zaterdagmiddag in actie om bij het Visserseiland in het IJsselmeer een onderkoelde schaatser, die in een wak was beland, te helpen. (HET PAROOL)

Door de plaatselijk harde wind van zondag was schaatsen met een vlieger toch niet een goed idee. Links de Diemerzeedijk en op de achtergrond de A10. Foto Floris Lok Beeld
Door de plaatselijk harde wind van zondag was schaatsen met een vlieger toch niet een goed idee. Links de Diemerzeedijk en op de achtergrond de A10. Foto Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden