Sotsji 2014

Schaatsers VS in 'ouder' pak aan de start

De Amerikaanse schaatsers zullen de resterende Olympische wedstrijden niet meer in de pakken rijden die speciaal voor de Spelen zijn ontworpen. De bond U.S. Speedskating heeft van de organisatie van de Winterspelen in Sotsji toestemming gekregen om de schaatsers te laten starten in een eerdere versie van het hightechpak met ventilatiegat op de rug, waarop veel kritiek is.

Redactie
Shani Davis trekt zijn schaatspak aan. Beeld ap
Shani Davis trekt zijn schaatspak aan.Beeld ap

Voorzitter Mike Plant van U.S. Speedskating maakte de beslissing vrijdag bekend. Hij voegde toe dat de bond vertrouwen houdt in de sportkledingfabrikant Under Armour, de maker van het omstreden nieuwe pak. Dit bedrijf maakte ook de 'oudere' versie van het pak dat nu weer gaat worden gebruikt. De schaatsers droegen dit al tijdens vele wedstrijden voorafgaand aan de Winterspelen.

Volgens persbureau AP zal de wijziging meteen zaterdag al zichtbaar zijn: dan doen de Amerikaanse mannen, onder wie favoriet Shani Davis, mee aan de 1.500 meter.

Speciaal voor de Spelen
De fabrikant Under Armour ligt zwaar onder vuur vanwege de tegenvallende prestaties van de Amerikaanse schaatsers op de Olympische Spelen. Het bedrijf zag zich eerder op vrijdag gedwongen aan te geven alle vertrouwen te hebben in de schaatspakken die speciaal voor de Spelen zijn gemaakt.

Under Armour is de afgelopen jaren sterk gegroeid, maar wordt de afgelopen dagen geconfronteerd met ontevreden schaatsers. Die zien niets in de als snelste ooit gepresenteerde pakken, die een belangrijke reden zouden zijn voor de achterblijvende prestaties van toppers als Shani Davis en Heather Richardson. Na zes langebaanwedstrijden zit de VS nog zonder medailles.

'Rustig ademhalen'
Volgens bestuurders van het bedrijf is alle ophef echter overdreven. 'We hebben vertrouwen in alle pakken die we aan het Amerikaanse schaatsteam hebben geleverd', stelde vicevoorzitter Kevin Hayley. Topman Kevin Plank raadde iedereen aan 'rustig adem te halen en af te wachten hoe het verder loopt'. Beleggers namen dat advies vrijdag niet ter harte. Zij zetten het aandeel Under Armour tijdens een positieve handelsdag op Wall Street ruim 2 procent in de min.

Volgens Haley worden de pakken vooral gebruikt als zondebok. 'Uiteindelijk zijn er veel factoren die bijdragen aan het eindresultaat. Omdat het gaat om fantastische atleten, die alles hebben gedaan om hier te komen, wordt er nu gezocht naar antwoorden op de vraag waarom ze nog niet op het podium hebben mogen stappen.'

Plank verwacht niet dat de pakkenrel het imago van zijn bedrijf als producent van hightechkleding zal schaden. Under Armour is de afgelopen jaren sterk gegroeid en voerde zijn omzet vorig kwartaal nog met 35 procent op tot 683 miljoen dollar (circa 500 miljoen euro). Het bedrijf haalt nu nog bijna alle omzet uit de VS, maar wil ook internationaal groeien. De afgelopen tijd werden in dat verband deals gesloten met Britse, Mexicaanse en Chileense voetbalteams.

Heather Richardson klaar voor de start. Beeld epa
Heather Richardson klaar voor de start.Beeld epa
Shani Davis met zijn pak. Beeld ap
Shani Davis met zijn pak.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden