Plus

Schaatsballet in RAI Theater op 120.000 ijsblokjes

Voor ijsdansshow De Notenkraker On Ice, vrijdagavond in Amsterdam, is in het RAI Theater een ijsvloer aangelegd van 120.000 ijsblokjes.

De ijsvloer moet dit keer in slechts één dag in orde worden gemaakt Beeld Amaury Miller
De ijsvloer moet dit keer in slechts één dag in orde worden gemaaktBeeld Amaury Miller

De ijsklontjes worden met zakken tegelijk uitgestort over het podium van het RAI Theater. Vijfhonderd zakken van 8 kilo, om precies te zijn. 4 ton aan ijsklontjes, dus.

Genoeg om de 12 bij 13 meter grote bodem van een speciaal voor schaatsballet De Notenkraker On Ice gemaakte bak te vullen. Een laagje koud water eroverheen, de vriesinstallatie aanzetten en klaar is de ijsvloer, nou ja, na een nachtje slapen dan.

IJsklontjes
Maar dan zie je de ijsklontjes nog, weet Daan Schietecat, die voor het bedrijf IJs-Garant de blokjes komt brengen op tien pallets. Bij de voorstelling woensdagavond in Breda zag hij ze duidelijk zitten in de ijsvloer.

Hij rekent het nog even na: zo'n 120.000 klontjes zijn het. Gewone ijsblokjes, zoals IJs-Garant die normaliter aan horeca en festivals levert. "Het is weer eens wat anders dan in je drankje."

De eerste vijf dagen blijf je ze zien, beaamt Peter Isaac van het Britse theaterproductiebedrijf Lunchbox. Als productiemanager trekt hij de hele wereld over met de ijsdansers van Imperial Ice Stars, die bijna allemaal uit Rusland komen.

Vorige week waren ze nog in Dubai, waar het 35 graden was. Voor het ijs maakt dat niets uit, overal is airconditioning. Wel maakten de temperatuurverschillen het opbouwen van het podium tot een slijtageslag.

Rode stip
Isaac heeft dan al de bak met de vriesinstallatie neergelegd en de leidingen gevuld met 3000 ­liter koelvloeistof. Die is met kleurstof felroze gemaakt. Als de leidingen lek raken, is dat meteen te zien door een rode stip onder het ijs.

Dit keer heeft hij één dag om de ijsvloer in orde te maken. Op tournee door Nederland heeft De Notenkraker On Ice twee complete installaties mee om een ijsvloer te maken, de andere was tot donderdagavond in gebruik in Breda.

Het opbouwen kan zelfs in één nacht, maar dan moeten zijn mensen elke twee uur uit de veren om een nieuw laagje water op het ijs te sproeien zodat het kan opvriezen.

Massieve plak
"In 24 uur is dit één massieve plak," zegt Roy Spork van Senf Producties, dat het gezelschap van kunstschaatskampioenen en andere ijsdansers naar Nederland heeft gehaald. Vervolgens wordt elke twee uur nieuw water op gesproeid, nadat een laagje van het ijs is geschraapt.

Zoals de Zamboni's doen tijdens een dweilpauze in Thialf? "Ja, maar dan handmatig. Het schraapsel wordt in de show hergebruikt als sneeuw."

Anderhalf uur voor de voorstelling gaat de vriesmachine nog een standje hoger, naar min 14 graden. Niet voor niets vinden de toeschouwers op de eerste vijf rijen warme kleedjes onder hun stoel voor over hun voeten. "Hoe harder het ijs, hoe sneller het is. Des te veiliger verlopen alle trucs," zegt Spork.

Naden
Daarom is een energiezuinige schaatsbaan van kunststof zoals je die bij winkelcentra wel ziet ook geen optie voor de ijsdansers. Daarop zijn hun acrobatische sprongen langs vuurwerk en andere special effects simpelweg niet mogelijk. "Daarop kunnen ze geen vaart maken. Of ze vallen over de naden."

Dat zou het opbouwen en afbreken van de schaatsbaan anders een stuk gemakkelijker maken. Na vijf shows vol wilde capriolen vertrekken de Imperial Ice Stars zondagavond alweer uit de RAI.

"We hebben wel één zo'n ijsvloer van plastic. Die gebruiken we langs de zijkanten van het podium, naast de ijsvloer," zegt Isaac. Maar de dansers vinden het niks. "Oeh, ze háten het."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden