'Schaamlijst' in de maak hoe giftig sigaretten écht zijn

Begin volgend jaar komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met een 'schaamlijst' waarop per merk te zien is hoe giftig een sigaret écht is.

null Beeld anp
Beeld anp

Het instituut gaat de honderd populairste sigaretten die in Nederland te koop zijn onderwerpen aan de 'Canadese meetmethode', die aangeeft dat rokers veel meer schadelijke stoffen binnenkrijgen dan wettelijk is toegestaan.

Het RIVM deed al onderzoek bij elf sigarettenmerken. In alle gevallen bleek de hoeveelheid teer en nicotine die een roker binnenkrijgt drie tot zes keer hoger dan de gangbare meetmethode aangeeft. Alle sigaretten komen daarmee boven de wettelijk toegestane hoeveelheden uit. Vooral lightsigaretten blijken vele malen schadelijker dan op de pakjes staat.

Gaatjes
Het verschil in uitslagen komt door de veelbesproken minuscule gaatjes in de sigaretten. Door die gaatjes zou je minder schadelijke stoffen inademen, zo wijst de gangbare testapparatuur uit. Maar doordat die apparatuur geen rekening houdt met het feit dat rokers met hun vingers en mond de gaatjes deels afsluiten, inhaleren ze in de praktijk veel meer.

In zijn laatste dagen als staatssecretaris stelde Martin van Rijn vorige week al dat Europa de zogenoemde sjoemelsigaret wettelijk moet aanpakken. Ook riep hij op voortaan de Canadese meetmethode te gebruiken, die wél rekening houdt met dichtgeknepen gaatjes. Ook houdt die meetmethode rekening met het feit dat rokers vanwege die gaatjes dieper inhaleren om aan hun behoefte te voldoen.

Meetmethode voldeed niet
Het RIVM gaat nu de honderd in Nederland populairste merken testen en de uitslagen publiceren. "Maar we weten eigenlijk al dat bij alle merken de hoeveelheid giftige stoffen die je binnenkrijgt veel groter zal blijken te zijn," zegt Reinskje Talhout van het RIVM. "De huidige meetmethode heeft eigenlijk nooit voldaan omdat het menselijk handelen niet goed wordt weergegeven."

Advocaat Bénédicte Ficq is namens onder meer KWF Kankerbestrijding een strafzaak begonnen tegen de tabaksproducenten omdat zij al decennia zouden weten dat de sjoemelsigaret slechter is dan wordt gemeten. Ficq wil dat het Openbaar Ministerie alle sjoemelsigaretten uit de schappen laat halen zolang het onderzoek in de strafzaak duurt.

Lees ook dit interview met longarts Wanda de Kanter, die samen met Bénédicte Ficq een strafzaak tegen de tabaksindustrie aanspant. 'Al die zieken en doden, je ziet ze niet.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden