Plus

Sceptische ouders zuigen rubberkorrels van voetbalveld

Bezorgde ouders gingen woensdagavond de rubberkorrels op het voetbalveld van ASV Arsenal in Zuid te lijf met van huis meegebrachte stofzuigers. Ze zijn sceptisch over het RIVM-onderzoek.

Uiteindelijk knapte een stofzuigerzak vol korrels, maar dat maakt niet uit: de actie was symbolischBeeld Dingena Mol

In het donker verzamelen ouders en kinderen zich bij ASV Arsenal, achter het Olympisch Stadion in Zuid, rond een picknicktafel met daarop een pannetje voor de warme wijn. Voor wie niet beter weet een winters onderonsje.

"Wie wil er nog wat chocolademelk?"

De stukjes groentenquiche gaan rond. Dan komt iemand aanrijden op de fiets, luid bellend: "Weg met die vieze korrels!" De meegebrachte stofzuigers, bezems en stoffers en blikken worden in de arm genomen, stangen vooruit en op naar de voetbalvelden.

Ze bewegen de stofzuigers over het beregende kunstgras om de rubberkorrels uit het kunstgras te zuigen, de stroom komt van een nabijgelegen woonboot en de veldverlichting is uit. Het is een komisch gezicht, al is de reden dat ze hier staan helemaal niet om te lachen.

Push-ups
De aanwezige ouders, een man of dertig, zijn bezorgd over de gezondheid van hun voetballende kinderen en voeren actie. Zelfs nu het RIVM na onderzoek heeft laten weten dat het verantwoord is om op de velden met rubbergranulaat te voetballen: de giftige stoffen in het granulaat zitten opgesloten, waardoor het schadelijke effect op de gezondheid minimaal is.

"Het is nog steeds een onveilig gevoel," zegt May Stam (53), moeder van twee voetballende zoons. "Kleintjes rollen erin, ze stoppen het in hun mond, het ligt in je huis. Ik geloof het RIVM gewoon niet." Ze liggen in het gras en duwen hun neus erin als ze push-ups doen. Als er niets verandert, haalt Kerlin Beute (50) haar zoon van de club.

Nieuwe stofzuiger
De velden moeten weg, vinden de ouders. Zeker omdat ze er pas sinds deze zomer liggen en pas vervangen worden door rubberkorrelloze velden wanneer ze op zijn. Tegen die tijd zijn ze bij de 850 leden tellende voetbalclub zo acht à tien jaar verder.

"En hoe schadelijk is het als je er al die jaren vier keer week op hebt gespeeld?" Er zijn nog te veel vragen onbeantwoord, vinden ze. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een schaafwond? Een vader heeft er een hard hoofd in. "Het risico is nog steeds niet nul."

Je hoort de zwarte korreltjes in grote hoeveelheden door de stangen knetteren. De voorzitter van Arsenal, Wim Teuling (67), staat achter de actie van de ouders, maar zit tegelijk klem.

Hij mag geen stroom verlenen, omdat de club aansprakelijk is als de velden - van de gemeente - met zijn medewerking beschadigd raken tijdens de actie. Wel belooft hij een nieuwe stofzuiger aan één van de ouders, mocht dié kapotgaan.

Na een uur vegen en zuigen is er een stofzuigerzak vol korrels geknapt, de stroom is op en de tenen zijn koud, maar dat is niet erg. De actie was symbolisch, om te laten weten dat ze zich er niet zomaar bij neerleggen. Eén van de jongetjes denkt daar anders over.

Op de vraag of hij doorgaat totdat alles is opgezogen, knikt hij wild. Hij kijkt om zich heen: nog maar twee velden min anderhalve meter te gaan.

Kurk of kokos

Wethouder Eric van der Burg (Sport) zei tijdens een spoeddebat in de gemeenteraad eind november dat er geen nieuwe kunstgrasvelden met rubberkorrels komen, ongeacht de uitslag van het RIVM-onderzoek. Ook de tien geplande rubbersportvelden krijgen, als het aan de wethouder ligt, kurk of kokos. Daar blijft hij bij, ook nu de uitkomst van het RIVM-onderzoek bekend is, zegt een woordvoerder.

De 78 velden met rubber die er al liggen moeten uiteindelijk ook worden vervangen, maar blijven voorlopig liggen totdat ze aan vervanging toe zijn. Daarin volgen ze de richtlijnen van het rijk, waarin ook wordt aangeraden na het sporten op de velden goed te douchen en schone kleren aan te trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden