Plus

Scepsis bij de Poezenboot over chipplicht voor katten

Om het aantal zwerfkatten te beperken, moeten alle katten een chip krijgen, vindt de Tweede Kamer. Zo is de eigenaar van het dier eenvoudig te vinden, maar bij de Poezenboot zitten ze niet te wachten op meer bureaucratie. 'Verwilderde katten zijn geen groot probleem meer.'

Judith Gobets van de Poezenboot: 'Komen er handhavers om te controleren of katten een chip hebben?' Beeld Carly Wollaert
Judith Gobets van de Poezenboot: 'Komen er handhavers om te controleren of katten een chip hebben?'Beeld Carly Wollaert

Registratie van katten is prima, zegt Judith ­Gobets, beheerder van de Poezenboot op het Singel: alle katten die korter of langer bij haar verblijven worden al gechipt.

"Maar ik ben bang dat de overheid hiermee een enorme bureau­cratie optuigt. We zijn al best veel tijd kwijt met allerhande administratie en dit komt er dan weer bij."

Het is vanmiddag behoorlijk druk op de Poezenboot, die pal tegenover de Koepelkerk ligt. Voor de goede orde: niet druk met mensen, maar met poezen.

Tientallen zijn het er. Sommige zitten nog op het achterste deel van de boot, waar ze na binnenkomst worden afgezonderd van de langdurige bewoners, maar een groot deel van de dieren loopt vrij rond.

Gemengde gevoelens
Ongeveer 250 katten verblijven in een jaar op de Poezenboot, en dat al tientallen jaren achter elkaar.

Het nieuws van woensdag, over de waarschijnlijk komst van een chipplicht voor katten, wordt hier met gemengde gevoelens ontvangen.

Gobets: "Het is fantastisch als je een weg­gelopen kat terug naar huis kunt brengen. Maar al te vaak heb je geen idee waar het dier vandaan komt."

Gobets ziet ook haken en ogen. Hoe gaat de gemeente eigenlijk op die plicht toezien?

"Als iemand besluit dat het plaatsen van een chip te duur is, dan is er niemand die zegt dat chippen moet. Krijgen we straks handhavers die gaan controleren of je kat wel een chip heeft? Het lijkt me allemaal niet werkbaar."

Gobets trekt een laatje open om te laten zien wat er allemaal van haar werd gevraagd, toen de overheid in 2000 ook al met een verplichte chip voor katten kwam. Lange lijsten met gegevens van katten: namen, streepjescodes, ziektes en inentingen. Gék werd ze ervan, al dat geschrijf.

"Een keer per kwartaal leverden we stapels ­formulieren in van katten die bij ons waren binnengekomen en weer waren vertrokken. En op het ministerie zat iemand die allemaal over te typen." Lang heeft het niet geduurd: na enkele jaren werd de chipplicht alweer losgelaten.

Snel weer thuis
Jaarlijks belanden duizenden katten in het asiel, zegt Kamerlid Tjeerd de Groot (D66). Met een chip is de eigenaar snel te achterhalen. Ook zou chippen het aantal zwerfkatten fors kunnen beperken, denkt hij. Het chippen kost ongeveer 30 euro.

Zo'n 250 katten verblijven jaarlijks op de Poezenboot Beeld Carly Wollaert
Zo'n 250 katten verblijven jaarlijks op de PoezenbootBeeld Carly Wollaert

Volgens De Groot, die zegt een meerderheid in de Tweede Kamer te hebben voor zijn plan, helpt de maatregel vooral bij het terug­bezorgen van katten. "Zo voorkomen we dat er katten onnodig verwilderen."

Gobets vraagt zich af of het in de praktijk veel uitmaakt. "Ik heb maar een beperkt overzicht, maar volgens mij zijn verwilderde katten allang niet meer zo'n groot probleem als een aantal ­jaren geleden. Je ziet dat mensen hun kat niet meer zomaar buitenzetten, maar dat ze bijvoorbeeld via Marktplaats van het dier af weten te komen."

Volgens Kamerlid De Groot telt Nederland ongeveer 2,6 miljoen huiskatten, waarvan er naar schatting 1 miljoen zijn verwilderd. Volgens hem veroorzaken zij geluidsoverlast en verspreiden ze parasitaire aandoeningen als toxoplasmose en ringworm.

Weinig urgent
Gobets gelooft van die ziektes eigenlijk niet zo veel. "Wij zijn niet zo groot, maar ik kan me de dag niet heugen dat we katten met ringworm hebben gezien. Het komt sporadisch voor, dat weet ik, maar het is geen enorm urgent probleem."

Lees terug: Kat krijgt straks ook een verplichte chip

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden