Scan voor behoud Lincoln

Mount Rushmore wordt met laserstralen gescand. Foto AP

AMSTERDAM - Volgende maand maken wetenschappers en technici uit Schotland en Californië met laserstralen een digitaal driedimensionaal beeld van Mount Rushmore ten behoeve van toekomstige reconstructies.

Zo krijgen archeologen en anderen het materiaal in handen waarmee de koppen van de Amerikaanse presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln heel precies kunnen worden gereconstrueerd, als zij zijn beschadigd door erosie, een aardbeving of een aanslag.

Wetenschappers aan de universiteit van Glasgow hebben de techniek van het laserscannen revolutionair verbeterd, zodat het beeld van die presidentiële rotsformatie in South Dakota een afwijking zal hebben van minder dan één centimeter. De Britten werken samen met het Amerikaanse bedrijf CyArk. Zij willen samen niet alleen Mount Rushmore vastleggen, maar ook andere artistiek hoogstaande en historische beelden en gebouwen.

Het gaat om plekken die nu al worden bedreigd. Dat geldt voor Mount Rushmore, waarvan de granieten rotswand aan slijtage onderhevig is. Het geldt ook voor de Akropolis in Athene, die wordt aangetast door zure regen, en voor Machu Picchu, de heilige Incastad in Peru, die te lijden heeft onder de continue toestroom van toeristen.

Vervuiling en ontbossing hebben al ernstige schade toegebracht aan het Nationale Park Tikal in Guatemala, één van de grootste archeologische resten van de precolumbiaanse Mayabeschaving.

Het bedrijf CyArk wil uiteindelijk vijfhonderd belangrijke archeologische plaatsen digitaal vastleggen. Er is al begonnen met het scannen van de catacomben van Rome, het tweeduizend jaar oude, 170 kilometer lange gangenstelsel. Andere voorstellen voor nog te scannen plekken zijn het twaalfde-eeuwse tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja en de stad Pompeï.

Het Schotse team behaalde eerder al verbluffende resultaten met het digitaal vastleggen van Stirling Castle en Rosslyn Chapel in Midlothian. Dat was de reden dat de het Amerikaanse CyArk met de Schotten wilden samenwerken.

De Schotse wetenschappers en technici zijn ervan overtuigd dat veel historische plaatsten 'gered' hadden kunnen worden als ze gescand waren. Genoemd wordt de dertiende-eeuwse kerk Santa Maria di Collemaggio, die in april werd verwoest door de aardbeving in Italië. Maar ook de boeddha's van Bamiyan in Afghanistan, die werden opgeblazen door de taliban.

De Japanse regering heeft beloofd te helpen bij de reconstructie van de enorme, in zandsteen uitgehouwen beelden. Maar een exacte kopie is pas mogelijk als er een vrijwel foutloos driedimensionaal voorbeeld kan worden gebruikt. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden