SBM keldert door 'verouderd' smeergeldrapport

Het aandeel SBM Offshore ging vrijdag op de beurs hard onderuit. De publicatie van een document met details over een een enorme corruptiezaak bij de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie maakte beleggers uitermate nerveus. Het bedrijf zelf noemde de gegevens, hoewel voor een deel correct, verouderd.

Haven Rotterdam. Beeld anp
Haven Rotterdam.Beeld anp

In het stuk, waarover zakenblad Quote als eerste berichtte, staat dat SBM tussen 2005 en 2011 voor ruim 250 miljoen dollar aan steekpenningen heeft betaald in verschillende landen. Het werd op internet geplaatst door een ex-werknemer en rept over omkoping van functionarissen in Angola, Equatoriaal Guinea, Brazilië, Maleisië, Irak, Kazachstan en Italië. Ook bevat het fragmenten uit transcripties van opnames waaruit op te maken valt dat bestuurders (raad van bestuur en raad van toezicht) al jarenlang op de hoogte zijn van de zaken.

Volgens SBM Offshore zijn de gegevens 'op illegale wijze verkregen' en zijn ze 'niet representatief voor de feiten'. Volgens het bedrijf is het document niet afkomstig van een formeel onderzoeksrapport, maar zijn er details op een hoop geveegd door de ex-medewerker en daarmee 'uit hun context' geplaatst. Hij chanteerde SBM met publicatie van de data en eiste 3 miljoen euro. SBM betaalde dat bedrag niet en heeft inmiddels stappen genomen tegen de persoon.

Inhoudelijk wil het Schiedamse bedrijf echter niet reageren, omdat de Amerikaanse en Nederlandse justitie het bedrijf nog onder de loep hebben vanwege onjuiste verkooppraktijken. Juist donderdag bij de publicatie van de jaarcijfers zei hoofd juridische zaken Sietze Hepkema van SBM nog dat daarvan sprake was in 'twee landen in Afrika en één daarbuiten'. Details of een schatting van de financiële gevolgen konden toen niet worden gegeven.

Marktkenners zijn voorzichtig over de affaire. Analisten van Rabobank noemden het niet onwaarschijnlijk dat het fraudedocument over SBM Offshore is opgesteld door een gefrustreerde ex-werknemer die het bedrijf wil beschadigen. Ze vinden het echter 'zeer moeilijk' om te oordelen over de 'hoeveelheid feiten en fictie'. Het Belgische KBC noemde het in het document genoemde totaalbedrag aan steekpenningen groter dan voorzien. Men vreest echter vooral dat SBM op zwarte lijsten terechtkomt vanwege de affaire, zodat het bedrijf wordt uitgesloten van projecten.

SBM Offshore kelderde vrijdag kort na de openingsbel op Beursplein 5 bijna 20 procent, waarna het verlies terugliep tot een min van zo'n 13 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden