Review

Saw 6*

null Beeld

Regie: Kevin Greutert
Met: Costas Mandylor, Tobin Bell, Peter Outerbridge, Betsy Russell

Het heeft even geduurd, maar met het zesde deel van de opmerkelijk lucratieve Saw serie zijn de makers er zowaar in geslaagd enkele prangende actuele kwesties centraal te stellen. De film opent met een gruwelscène waarin twee dubieuze kredietverstrekkers aan een dodelijke val kunnen ontsnappen indien ze een deel van hun eigen vlees afsnijden: wie letterlijk het meeste gewicht in de schaal legt blijft leven. Saw 6 haakt niet alleen in op de Amerikaanse kredietcrisis, de makers richten hun zware geschut vooral op zorgverzekeraars die zich onder een behandelingsvergoeding uitwurmen.

Dat thema komt niet uit de lucht vallen. Booswicht Jigsaw werd in het enerverende Saw (2004) geïntroduceerd als een terminale kankerpatiënt die anderen de waarde van het leven wil bijbrengen, door ze met een wisse dood te confronteren. Jigsaw's eigen verscheiden stond een voortzetting van de serie niet in de weg, waarbij de scenarioschrijvers zich in allerlei bochten moeten wringen om het schip op koers te houden. In het zesde deel zien we de door Tobin Bell vertolkte sadist wederom alleen in flashbacks terug, en mag diens tweede navolger lelijk huishouden onder de vermaledijde zorgverzekeraars.

Achter de schermen van de serie wordt wel eens van stoel verwisseld, de editor van alle voorgangers voert dit keer de regie, maar over de hele linie is de personele bezetting opvallend consistent. Met een bebloede zaag kan men bij produktiemaatschappij Twisted Pictures ongetwijfeld een goede boterham beleggen, maar de vaste cameraman, vormgevers, decorbouwers, schrijvers en acteurs gaan dermate routineus te werk dat we al vijf films op rij een herhaling van zetten kunnen constateren. Maar wacht: het reeds aangekondigde Saw 7 zal in 3D worden uitgebracht, zodat we de voortslepende martelsoap door een hele andere bril kunnen bekijken. In de tweede filmeeuw wordt de bodem pas bereikt wanneer we de gapende leegte in drie dimensies kunnen waarnemen. (BART VAN DER PUT)

Website Saw 6

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden