Savage Grace ***

Julianne Moore als Barbara Baekeland Beeld
Julianne Moore als Barbara Baekeland

Regie: Tom Kalin
Met: Julianne Moore, Stephen Dillane, Eddie Redmayne

In 1972 werd de miljonairsvrouw Barbara Baekeland Daly vermoord door haar zoon Anthony. Het drama speelde zich af in een milieu van superrijken, waar het hebben van veel geld leidt tot het idee dat alles geoorloofd is.

In Savage Grace fileert regisseur Tom Kalin de gebeurtenissen die leidden tot de moord. En al kijkend bekruipt je de gedachte: hoe is het mogelijk dat die jongen zijn moeder niet veel eerder heeft omgebracht?

Barbara Daly (Julianne Moore), een voormalig fotomodel en filmsterretje, trouwde met playboy Brooks Baekeland, wiens grootvader rijk was geworden met de uitvinding van het bakeliet, het eerste plastic. Brooks (Stephen Dillane) erfde bij zijn geboorte zo veel geld, dat hij alle sociale, morele en maatschappelijke normen aan zijn laars lapte, en de verhoudingen in zijn gezin waren volledig verrot.

Barbara was ziekelijk gehecht aan haar homoseksuele zoon Anthony en ging met hem naar bed toen hij volwassen werd, om hem te 'genezen'. Brooks beschouwde zijn zoon als een mislukkeling en pikte zijn Spaanse vriendinnetje in. Anthony raakte totaal gefrustreerd en verward over zijn seksualiteit en Barbara huurde een homoseksuele gigolo in om haar imago als societyvrouw op te poetsen. Enzovoorts.

De hele film is een aaneenschakeling van nare dan wel treurige incidenten tegen de achtergrond van een leeg, verveeld, duur aangekleed jetsetbestaan.

Julianne Moore speelt een moeilijke en ondankbare rol tot in de perfectie. Barbara Baekeland is zo onaangenaam, kil, verward en egocentrisch dat het bijna onmogelijk is enige sympathie voor haar te voelen.

Het maakt van Savage Grace een soort horrorfilm-annex-soapstory in luxeverpakking, en onvermijdelijk rijst daarmee de vraag waarom deze film eigenlijk gemaakt moest worden.

In elk geval bespaart Kalin ons de treurige epiloog. Anthony Baekeland pleegde zelfmoord in een inrichting in 1981, negen jaar nadat hij zijn moeder om het leven had gebracht. (HETTY VAN ROOIJ)

Website

Trailer

Julianne Moore als Barbara Baekeland. Beeld
Julianne Moore als Barbara Baekeland.
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden