Saudi-Arabië: geëxecuteerden kregen eerlijk proces

Saudi-Arabië heeft de omstreden executies van 47 veroordeelden verdedigd. De vertegenwoordiging van Saudi-Arabië bij de Verenigde Naties in New York liet maandag in een verklaring weten dat de veroordeelden 'eerlijke en rechtvaardige processen' hebben gekregen.

De Saudische minister van Binnenlanddse Zaken Mansur al-Turki. Beeld afp
De Saudische minister van Binnenlanddse Zaken Mansur al-Turki.Beeld afp

De intelligentie, het ras of de geloofsbetuiging van de verdachten hebben volgens de Saudische regering geen bijzondere rol gespeeld in de rechtszaken. Het land zegt betreurd te zijn over uitspraken van secretaris-generaal Ban Ki-moon over de kwestie. Die liet eerder weten bezorgd te zijn over de aanklacht en de eerlijkheid van de zittingen.

De veroordeling en executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr zette kwaad bloed bij vooral Iran. Politieke spanningen en geweldsuitbarstingen leidden er zondag toe dat Saudi-Arabië de diplomatieke betrekkingen met Iran verbrak. Bahrein en Soedan hebben in navolging van Saudi-Arabië de diplomatieke betrekkingen met Iran verbroken, terwijl de VAE ze op een lager pitje hebben gezet.

Syrische vredesbesprekingen
De Saudische ambassadeur bij de Verenigde Naties liet in de nacht van maandag op vrijdag weten dat de verkoelde verhoudingen geen invloed hebben op vredesbesprekingen over Jemen en Syrië. De Amerikaanse regering riep Iran en Saudi-Arabië maandag op zich te beheersen om de sektarische spanningen tussen soennieten en shi'ieten niet verder te laten oplopen.

Het conflict over de executie van sjeik al-Nimr mag de broze onderhandelingen over een staakt-het-vuren en een politieke overgang in Syrië niet in de wielen rijden, aldus de Verenigde Staten. Het land heeft aangegeven zich niet in het conflict tussen Riyad en Teheran te willen mengen. 'Hopelijk blijven ze met elkaar omgaan. Het is uiteraard in het belang van beide landen dat een politieke oplossing voor de toestand in Syrië dichterbij komt', zei woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis.

Strijd tegen IS
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak zondag en maandag met zijn Iraanse ambtgenoot Mohammad Javad Zarif en de Saudische plaatsvervangde kroonprins Mohammed bin Salman. Hij wil zich er vooral van verzekeren dat de strijd tegen de groep Islamitische Staat in Irak en Syrië, de eerste aanzetten naar een beëindiging van de burgeroorlog in Syrië en het atoomakkoord met Iran geen schade lijden.

Een van de eerste en meeste directe zorgen van Washington is dat de ruzie tussen Iran en Saudi-Arabië de broze samenwerking in Irak tussen de Iraakse veiligheidstroepen en sjiitische en soennitische milities in de strijd tegen IS kan verstoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden