Update

Satudarahlid verschijnt niet bij rechter

Het lid van motorclub Satudarah Marcel Quax dat wil dat zijn foto uit het boek Platter & dikker verdwijnt, verscheen vandaag niet op het door hemzelf aangespannen kort geding tegen Uitgeverij Bas Lubberhuizen. Volgens advocaat Ruut Verhoeven lijdt zijn cliënt onder de publiciteit en was hij bang om journalisten te treffen bij de rechtbank in Amsterdam.

De rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. ©ANP Beeld
De rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. ©ANP

In Platter & dikker schrijft journalist Henk Hofland over het nieuwe Nederland. Roel Visser maakte er foto's bij. Het boek heeft een oplage van 1500 exemplaren. Een tweede druk staat gepland.

Quax voelt zich aangetast in zijn goede naam en wil het boek uit de winkel. In Platter & dikker wordt hij op een lijn gesteld met onder anderen een supporter van ADO Den Haag die zijn geslachtsdeel toont, aldus Verhoeven.

Op de foto in het boek is Quax te zien als hij een Harley Davidson dag in Rotterdam bezoekt. Zijn naam staat niet in het onderschrift. Bovendien is de tekst in het boek volgens raadsman Guido Enkelaar van de uitgever niet beledigend voor de man.

Volgens Enkelaar was Quax bovendien eerder herkenbaar in de media geweest, waardoor hij min of meer een publieke figuur is. De raadsman zei dat er in een nieuwe druk eventueel een balkje voor zijn ogen kan worden gedrukt. De eerste druk is volgens hem bijna uitverkocht.

Uitspraak op 24 november.

Journalist, columnist en essayist Henk Hofland (83). ©ANP Beeld
Journalist, columnist en essayist Henk Hofland (83). ©ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden