Satudarah ook in hoger beroep verboden

Motorclub Satudarah is ook in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag verboden verklaard. Het hof trekt daarmee dezelfde conclusie als de rechtbank eerder. Het verbod geldt voor alle afdelingen van de motorclub.

 Leden van de Satudarah vertrekken in 2018 bij het Justitieel Complex Schiphol. Beeld ANP
Leden van de Satudarah vertrekken in 2018 bij het Justitieel Complex Schiphol.Beeld ANP

Het gerechtshof in Den Haag stelt in navolging van de rechtbank dat de motorclub leiding gaf aan het strafbaar handelen van de leden. “De cultuur, waarbij geweld werd aangemoedigd en het plegen van strafbare feiten wordt gestimuleerd en gerespecteerd, kan ontwrichtend werken voor de samenleving als geheel,” oordeelt het hof. Het is uitzonderlijk dat de rechter een rechtspersoon, zoals een club of vereniging, verbiedt en ontbindt omdat deze op een manier opereert die in strijd is met de openbare orde. 

Satudarah is een motorclub die in 1990 werd opgericht. Leden van de club zijn betrokken geweest bij en veroordeeld voor onder meer mishandeling, medeplegen van poging tot moord, doodslag en wapenbezit. Het bestuur van Satudarah heeft meermaals zelf leiding gegeven aan deze strafbare handelingen door de leden.

Eerdere veroordelingen van individuele leden van Satudarah hebben er niet toe geleid dat er een einde kwam aan de illegale activiteiten van de club. Daarom heeft het hof geoordeeld dat Satudarah als geheel moet worden verboden en ontbonden, inclusief de verscheidene afdelingen (chapters) die de club telt. Ook support clubs Saudarah en Supportcrew 999 zijn vanwege hun nauwe verbondenheid met Satudarah verboden. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden