Satudarah MC kijkt steeds meer over de grens

Satudarah MC, samen met de Hells Angels de meest in het oog springende motorclub in Nederland, richt zich steeds meer op het buitenland. De club is de laatste jaren behoorlijk gegroeid en heeft behalve de 22 Nederlandse chapters (afdelingen) ook vestigingen in Duitsland, België, Spanje, Maleisië en Indonesië. In Duitsland veroorzaakt de komst van Satudarah zoveel onrust tussen diverse motorclubs, dat de politie een onderzoek naar de club is begonnen.

Ook het aantal strafrechtelijke verwijten aan het adres van clubleden groeide de afgelopen jaren. Satudarah kwam steeds vaker in het nieuws, omdat leden zich volgens justitie schuldig hadden gemaakt aan misdrijven als bedreiging en mishandeling.

Satudarah MC Maluku is in 1990 opgericht in Moordrecht door 9, voornamelijk Molukse vrienden met een voorliefde voor het motorrijden, meldt de club op de eigen website. Inmiddels bestaan in het hele land afdelingen. In Duitsland is Satudarah volgens de eigen site gevestigd in Duisburg en Krefeld. In België zit Satudarah in Antwerpen en in Spanje aan de zuidkust. De club afficheert zich als multicultureel.

De club onderhoudt vriendschappelijke banden met de Bandidos in Duitsland, die op hun beurt klassieke vijanden zijn van de Hells Angels, de meeste bekende club van zogeheten outlaw bikers. Vlak over de grens met Duitsland gebeuren met regelmaat incidenten waarbij de politie ingrijpt.

Begin 2011 is Satudarah uit de Raad van Acht gezet, zo zegt de club zelf, vanwege de betrekkingen met de Bandidos; de raad is een Nederlands overlegorgaan dat de vrede tussen de diverse clubs moet handhaven. Het raakt ons niet, noteert Satudarah in een in 2011 uitgegeven verklaring op de eigen website, maar 'het is echter niet bevorderlijk voor de stabiliteit en rust in de Nederlandse motorwereld'. In het recente verleden zijn er aanwijzingen geweest dat Satudarah en de Hells Angels afstevenden op een bendeoorlog, maar zover is het niet gekomen.

Nationaal en internationaal groeit de onrust bij de autoriteiten over de activiteiten van zogeheten outlaw bikers. Volgens Europol zijn er inmiddels rond de 700 chapters van allerlei criminele motorclubs in Europa. Diverse landen, waaronder Nederland, hebben een offensief ingezet. In het verleden is justitie bij herhaling gestruikeld in zaken tegen Hells Angels.

Justitie probeert de outlaw bikers aan te pakken met een combinatie van bestuurlijke, fiscale en strafrechtelijke middelen. Er lopen momenteel tientallen onderzoeken, veelal gericht op drugs- en wapenhandel, witwassen, afpersing, bedreiging en geweldsmisdrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden