Update

Sarkozy stort in bij joggen

Sarkozy is naar het militair hospitaal Val-de-Grace gebracht, berichtten officiële bronnen. Zijn echtgenote Carla Bruni bevindt zich aan zijn zijde. Foto EPA Beeld
Sarkozy is naar het militair hospitaal Val-de-Grace gebracht, berichtten officiële bronnen. Zijn echtgenote Carla Bruni bevindt zich aan zijn zijde. Foto EPA

PARIJS - De reputatie van Nicolas Sarkozy als de hyperactieve 'speedy Sarko' heeft wat schade opgelopen. Gisteren stortte de president in tijdens het joggen in de tuin van het presidentieel buitenverblijf in Versailles, La Lanterne. Lijfwachten en een in de residentie verblijvende arts ontfermden zich over het staatshoofd tot een militaire helikopter de president vervoerde naar het Val-de-Grâceziekenhuis in Parijs.

Sarkozy's echtgenote Carla Bruni spoedde zich achter een motorescorte naar haar man in de tuin van het buitenverblijf en ging mee met de helikopter. Sarkozy (54) zeeg ineen na een joggingsessie die 45 minuten had geduurd. Volgens de eerste analyses had hij een probleem met een hersenzenuw, die het lichaam helpt de hartslag te reguleren. Het is niet ernstig, melden officiële bronnen.

Vanochtend werd hij nog in het ziekenhuis verpleegd. Voor vandaag heeft hij alle afspraken afgezegd, aldus het Elysée. Het nieuws van de presidentiële instorting beheerste de hele dag het nieuws in Frankrijk, waar vorige presidenten hun slechte gezondheid liever geheim hielden.

Zo was Georges Pompidou voor iedereen zichtbaar doodziek lang voordat hij in 1974 stierf aan bloedkanker. Het Elysée had daarover nooit iets gemeld, pas in 1982 mochten de Fransen het weten. De socialist François Mitterrand leed gedurende zijn twee ambtstermijnen aan prostaatkanker, maar dat gold als een staatsgeheim. Ook Jacques Chirac, Sarkozy's voorganger, liet de Fransen liever in het ongewisse.

Sarkozy, die aantrad als president in mei 2007, beloofde openheid te betrachten. Hij heeft zich niet altijd aan die belofte gehouden. Sarkozy cultiveert het imago van een jeugdig, sportief, open staatshoofd, geheel in tegenstelling tot zijn grijze en voorname voorgangers. Eén van de eerste foto's van president Sarkozy toont hem in een joggingoutfit op de trappen van het Elysée.

Nogal wat Fransen hebben hem opgeroepen daarmee te stoppen. Ze vinden joggen een vulgaire, narcistische, 'Amerikaanse' modegril. Gevaarlijk ook, want de 'uitvinder' van het joggen, Jim Fixx, overleed op 52-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Sarzkozy trok zich er niets van aan en gooide er nog een schepje bovenop na zijn huwelijk met Carla Bruni, een groter fitnessadept dan hij. Sarkozy fietst ook graag in gezelschap van Richard Virenque, een hobby waar niemand in Frankrijk kritiek op levert. Wel klaagden beveiligers dat hij zich in de uitgestrekte tuinen van het Elysée tijdens het joggen voorzichtiger moest opstellen. Mensen in de rue de l'Elysée konden hem zien. Nu beschermt een zwart scherm hem daar tegen nieuwsgierige blikken. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden