Sarkozy 'misbruikt' Obama in campagnefilmpje

De Franse socialistische partij is boos op president Sarkozy. Sarkozy zou namelijk de Amerikaanse president Obama 'misbruikt' hebben voor zijn verkiezingscampagne. De Franse president bracht een filmpje naar buiten waarin een fragment te zien is van een videoconferentie tussen de twee leiders. Sarkozy zegt tegen Obama dat zij samen zullen winnen.

Redactie

De Franse president reageert daarmee op de opmerking van Obama dat hem ter ore is gekomen dat het voor de Franse president 'drukke tijden' zijn. In Frankrijk is de race om het presidentschap in volle gang. Aanstaande zondag gaan de Fransen voor de eerste ronde naar de stembus. Verwacht wordt dat Sarkozy het daarna in een tweede ronde moet opnemen tegen zijn grootste rivaal, de socialist François Hollande. Hollande staat er momenteel in de peilingen iets beter voor.

De beelden werden door verschillende tv-kanalen uitgezonden. De socialisten vinden dat Sarkozy Frankrijk belachelijk heeft gemaakt op het internationale toneel, alleen maar om zijn campagne een duwtje in de rug te geven.

Witte Huis
Franse media vroegen zich af of het Witte Huis wel op de hoogte was dat de videoconferentie gefilmd werd. Het onderwerp van gesprek was de situatie in Syrië. Een woordvoerder van Obama liet inmiddels aan de krant Le Monde weten dat het Elysée hen op de hoogte had gesteld van het filmen.

Het hele filmpje duurt maar een paar minuten en de beelden zijn rommelig. Het gaat duidelijk enkel om de tekst die Obama tegen Sarkzoy zegt: 'Het moeten drukke tijden zijn' en 'Ik bewonder de zware strijd die u voert'. Sarkozy antwoordt met de armen gekruist: 'We zullen winnen, mijnheer Obama. U en ik, samen.'

Daarna moet de camerman het vertrek verlaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden