Update

Sarkozy mengt zich in rel Eurostar

Gestrande reizigers op het station in Londen. Foto EPA Beeld
Gestrande reizigers op het station in Londen. Foto EPA

PARIS - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de directeur van Eurostar maandag opdracht gegeven de treindienst tussen Parijs en Londen dinsdag weer te laten functioneren. Dat staat in een verklaring die het Elysée naar buiten heeft gebracht.

Eerder op de dag sprak Sarkozy met Guillaume Pépy, de topman van zowel Eurostar als van de SNCF, de spoorwegen in Frankrijk. Reden voor het onderhoud waren de problemen op het spoor, die ontstonden door het barre winterweer. De Eurostartreinen rijden niet meer sinds zaterdag. Duizenden reizigers strandden daardoor.

De president eiste tijdens het gesprek dat Pépy maatregelen treft om te voorkomen dat dit soort ''onacceptabele'' problemen zich vaker voordoen. Eurostar gaf ook een verklaring uit na het onderhoud tussen Sarkozy en Pépy. Het bedrijf belooft er alles aan te doen om de treinen zo snel mogelijk te laten rijden.

De Franse minister voor transport heeft maandag een grondig onderzoek aangekondigd naar de problemen met de Eurostar-treinen. De Eurostar, die de spoorverbinding tussen Frankrijk en Engeland vormt, ligt inmiddels al drie dagen stil. Eurostar heeft de dienstregeling stilgelegd omdat het bezig is met testen die moeten uitwijzen wat de oorzaak was van de problemen van afgelopen vrijdag, toen vijf treinen met tweeduizend passagiers in de tunnel stil kwamen te staan.

Minister Dominique de Bussereau noemt de situatie 'onacceptabel'. ''Het is onvoorstelbaar dat deze wijze van vervoer, die van fundamentele waarde is voor de verbinding tussen Frankrijk en Engeland, tussen België en Engeland en tussen de rest van Europa en Engeland, stil ligt, omdat het buiten sneeuwt'', zei hij tegen radiostation Europe-1'. De Franse overheid gaat volgens De Bussereau 'ten eerste vragen om uitleg, ten tweede zelf testen uitvoeren en ten derde maatregelen treffen, zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren.'

Ook de Franse minister voor ecologie, Jean-Louis Borloo, haalde uit naar Eurostar. Hij vond de situatie 'niet te geloven' en hij was niet te spreken over de manier waarop Eurostar omging met de passagiers. Hij bekritiseerde het gebrek aan informatie.

Eurostar heeft aangekondigd dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de problemen. In een verklaring werd aangekondigd dat er een Franse en een Britse onderzoeker zijn aangewezen.

Eurostar denkt dat de oorzaak moet worden gezocht in het ijzige en extreme winterweer in het noorden van Frankrijk. De directeur van Eurostar, Nick Mercer, zegt dat drie testtreinen die zondag door de tunnel werden gestuurd geen problemen ondervonden, maar dat uit de test duidelijk werd dat de sneeuw op een manier de trein in werd gezogen die nog nooit was voorgekomen. Hij vertelde dat technici hebben geadviseerd om de treinen met sneeuwschilden zo aan te passen dat de sneeuw niet meer in de locomotief wordt gezogen. Volgens een woordvoerder van spoorwegbedrijf kan niet worden gegarandeerd dat de treinen dinsdag weer zullen rijden.

De kaartverkoop voor de Eurostar is opgeschort tot na Kerstmis. Door de overlast van het winterweer zijn alternatieve routes ook een probleem. Bijna de helft van alle vluchten vanuit luchthaven Charles de Gaulle en Orly werd zondag geannuleerd en ook in Brussel stonden passagiers uren in de rij om hun tickets om te boeken. (AP, ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden