Sarkozy dumpt beschermelinge

De beslissing wordt gepresenteerd als een carrièrestap van Dati (43), maar in feite is het een stap terug voor de ambitieuze vrouw die twintig maanden geleden door Sarkozy werd gepresenteerd als het symbool van 'het openstellen van publieke functies voor vrouwen en minderheden'. Foto EPA/Melanie Frey Beeld
De beslissing wordt gepresenteerd als een carrièrestap van Dati (43), maar in feite is het een stap terug voor de ambitieuze vrouw die twintig maanden geleden door Sarkozy werd gepresenteerd als het symbool van 'het openstellen van publieke functies voor vrouwen en minderheden'. Foto EPA/Melanie Frey

Twintig maanden geleden werd ze als de oogappel van president Sarkozy benoemd tot minister van Justitie. Nu verdwijnt Rachida Dati via een achterdeur van het podium.

'Mijn kleine Arabische meid' noemde president Nicolas Sarkozy zijn beschermelinge ooit. Maar vorige week werd bekend dat Rachida Dati haar taak als minister in mei zal neerleggen om als nummer twee op de verkiezingslijst van haar partij, de centrumrechtse UMP, deel te nemen aan de verkiezingen voor het Europese Parlement in juni.

De beslissing wordt gepresenteerd als een carrièrestap van Dati (43), maar in feite is het een stap terug voor de ambitieuze vrouw die twintig maanden geleden door Sarkozy werd gepresenteerd als het symbool van 'het openstellen van publieke functies voor vrouwen en minderheden'. Dati, kind van Algerijns-Marokkaanse immigranten, moest de ster van Sarkozy's kabinet worden.

Als talentvolle advocaat bombardeerde ze zeven jaar geleden Sarkozy - toen minister van Binnenlandse Zaken - met brieven waarin ze hem om een baan vroeg. Uiteindelijk gaf Sarkozy toe. In 2007 ontwikkelde ze zich tot een belangrijk adviseur tijdens zijn verkiezingscampagne, waarna ze beloond werd met een ministerpost.

Maar sinds haar aantreden lijkt Dati overhoop te liggen met iedereen. Rechters, advocaten en gevangenispersoneel kwamen in opstand tegen haar hervormingsplannen. Dati zou bazig en ongevoelig zijn. Bovendien zou haar bruisende levensstijl en haar opmars als pipole, franglais voor een beroemdheid die voortdurend in 'de bladen' staat, Sarkozy steeds meer zijn gaan irriteren.

Ook is Dati een goede vriendin van Sarkozy's ex-echtgenote Cécilia. Ze ging vroeger zelfs op vakantie met het echtpaar. De echtscheiding heeft mogelijk haar band met de president geschaad. Bekend is dat de relatie tussen Dati en Carla Bruni, Sarkozy's nieuwe echtgenote, niet rimpelloos is. Bruni zou zelfs een keer naar het presidentiële bed in het Elysée hebben gewezen en hebben gezegd: ''Daar zou je graag een keer ingeklommen zijn, hè?''
Dati kondigde in september vorig jaar aan dat ze zwanger was, maar ze vertelde niet wie de vader was. Wilde geruchten deden de afgelopen maanden de ronde in de pers. Zo werd beweerd dat de Spaanse ex-premier José Marie Aznar de vader zou zijn.

Deze maand beviel ze van een dochter. Ze werd wereldnieuws toen ze vijf dagen later weer op haar werk verscheen. Volgens sommigen was het een poging om haar trouw te bewijzen aan Sarkozy en haar baan te behouden. De president had haar in december al vergeefs verzocht lijsttrekker van de UMP bij de Europese verkiezingen te worden. Nu moet ze genoegen nemen met de tweede plaats op de lijst.

Het vertrek van Dati naar Europa - ze wordt zo goed als zeker gekozen - wordt in de Franse media omschreven als een vertraagde dumpactie. ''Het is een elegante manier om haar weg te krijgen bij het ministerie zonder haar politieke carriere helemaal om zeep te helpen,'' aldus een vooraanstaand lid van de UMP in Le Monde. (VINCENT SMITS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden