Update

Sarkozy bevestigt IMF-controle Italië

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft bevestigd dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) toezicht gaat houden op de begrotings- en bezuinigingsplannen van Italië. Dat deed Sarkozy vandaag op de G20-top in Cannes.

ANP/ Redactie
Berlusconi dan toch niet onder streng toezicht van het IMF. Beeld REUTERS
Berlusconi dan toch niet onder streng toezicht van het IMF.Beeld REUTERS

De Franse president prees Italië voor de maatregelen die het land heeft genomen om het vertrouwen te herstellen.
Verder zei Sarkozy dat hij hoopt dat een Europese belasting op financiële transacties al in 2012 kan worden ingevoerd. Frankrijk zal volgens hem vechten om die nieuwe belasting te realiseren.

Eerder vandaag rees onduidelijkheid over de controle door IMF in Italië. Zo meldde persbureau AFP dat Italië niet had ingestemd met het plan. AFP zei zich te baseren op verschillende Europese bronnen.

Landverraders

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi verwelkomt de kwartaalrapportage door het IMF over de voortgang van de Italiaanse economische hervormingen.

Volgens de premier heeft het IMF Italië ook financiële hulp aangeboden, maar heeft zijn regering die afgewezen. Berlusconi zei niet van plan te zijn af te treden en te verwachten zijn meerderheid in het parlement te behouden. 'Ik zie niemand anders die Italië met gezag kan vertegenwoordigen in het buitenland.' Parlementariërs die hun steun aan de regering intrekken, bestempelde Berlusconi als landverraders.

Barroso

Volgens José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft Italië zelf verzocht om toezicht te houden op de begrotings- en de bezuinigingsplannen. Dat zei hij vandaag na afloop van de G20-top.

'Italië heeft besloten, op eigen houtje en initiatief, om het IMF te vragen om Italiës toezeggingen te monitoren', aldus Barroso. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie is dit het bewijs dat Italiës hervormingen belangrijk zijn voor het land en ook voor de hele eurozone.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zou het toejuichen als Italië vrijwillig instemt met toelaten van het IMF tot het land.

Als Italië aanspraak zou maken op het Europese noodfonds zou het IMF sowieso moeten worden toegelaten door het Zuid-Europese land, vindt De Jager. Hij zei dat vandaag na afloop van de ministerraad.

Rutte

Premier Mark Rutte noemt het 'waardevol' dat Italië zich committeert aan extern toezicht door het IMF. Dat liet Rutte weten tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

'Italië is geen programmaland. Niettemin lijkt de situatie dat Italië zich, hoewel het land geen geld krijgt, toch committeert aan extern toezicht. Dat zou ik toejuichen', aldus Rutte. Volgens de premier is het waardevol als Italië onder goede controle komt.

Van Rompuy

EU-president Herman Van Rompuy onderstreepte dat de gesprekken met Italië in een goede sfeer zijn verlopen. 'Wij hebben
Italië niet in de hoek gedrukt!' Italië moest vorige week de andere Europese landen er al van overtuigen alles in het werk te
stellen om de begroting op orde te brengen en bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Maar het lijkt erop dat er getwijfeld
wordt aan deze beloften.

Europa wil voorkomen dat het Zuid-Europese land in vergelijkbare problemen komt als Griekenland. Van Rompuy zei hierover dat
'de situatie in Italië totaal anders is dan in Griekenland'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden