Sap blijft, ondanks verlies, partijleider GroenLinks

Jolande Sap blijft ondanks het historische verlies van haar partij bij de verkiezingen van woensdag aan als partijleider en fractievoorzitter van GroenLinks. Dat heeft de partijtop vandaag na uitgebreid overleg besloten, melden bronnen binnen de partij.

GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap na de tegenvallende uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen tijdens de uitslagenavond van GroenLinks in het Nieuw Rotterdams Cafe. Beeld ANP
GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap na de tegenvallende uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen tijdens de uitslagenavond van GroenLinks in het Nieuw Rotterdams Cafe.Beeld ANP

Behalve Sap namen ook partijvoorzitter Heleen Weening, fractievoorzitter in de Senaat Tof Thissen en Europarlementariër Judith Sargentini deel aan het overleg. GroenLinks stelt een onderzoekscommissie in onder leiding van GroenLinks-wethouder in Amsterdam Andrée van Es die het verkiezingsechec diepgaand gaat onderzoeken.

GroenLinks haalde gisteren 4 zetels bij de verkiezingen, minder dan ooit sinds de oprichting van de partij in 1989. De partij heeft nu nog 10 zetels in de Tweede Kamer.

In een verklaring stelt de partijtop dat Sap 'een inhoudelijke en eerlijke campagne' heeft gevoerd. 'Wij zijn trots op de keuzes voor een groen en duurzaam Nederland en de passie en energie waarmee Jolande door het land is getrokken om onze idealen uit te dragen', aldus een verklaring.

Andrée van Es, oud-leider van GroenLinks-voorganger PSP, gaat de verkiezingsuitslag met een commissie evalueren. Ze krijgt de volle vrijheid om de commissie naar eigen inzicht samen te stellen en de onderzoeksopdracht nader in te vullen. Het partijbestuur heeft Van Es gevraagd de GroenLinks-leden te betrekken bij haar onderzoek. Van Es zal voor het volgende congres in het voorjaar van 2013 conclusies trekken en aanbevelingen doen.

'Natuurlijk hadden we op een beter resultaat gehoopt, maar deze uitslag is voor ons een extra prikkel om ons de komende jaren keihard in te blijven zetten om Nederland groener, socialer en toleranter te maken', zegt partijvoorzitter Heleen Weening.

Sap had eerder donderdag al gezegd dat haar vertrek 'nu niet aan de orde is'. Ze zei erg te balen van de klap die GroenLinks woensdag van de kiezer kreeg. 'Toen ik wakker werd, dacht ik: gôh, wat hebben wij een enorme klap gekregen en wat wordt het hard werken om daar weer bovenop te komen. We moeten met elkaar heel goed kijken wat de analyse is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden