Update

Sap: bezuinigen op natuur knap kortzichtig

Emile Roemer (SP), Job Cohen (PvdA) en Jolande Sap (GroenLinks). Beeld anp
Emile Roemer (SP), Job Cohen (PvdA) en Jolande Sap (GroenLinks).Beeld anp

DEN HAAG - De gebieden in het natuurnetwerk van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) moeten bij wet worden beschermd. De Tweede Kamerleden Lutz Jacobi (PvdA), Stientje van Veldhoven (D66) en Rik Grashoff (GroenLinks) hebben hun voorlopige voorstel hiervoor zaterdag gepresenteerd tijdens de actiedag Hart voor Natuur.

In het hele land toonden zaterdag bij de natuur betrokken mensen hun hart. Zij kwamen af op de lezingen, debatten, informatiestands en allerlei andere aan natuur gerelateerde activiteiten. Zo was er een zogeheten flashmob in hartje Amsterdam. De actievoerders in Amsterdam, die allemaal een groen mutsje op hadden, vormden gezamenlijk een 'groot kloppend hart voor natuur' voor het Paleis op de Dam in de hoofdstad. In Den Haag stond ook het Malieveld in teken van de natuur. Een nagespeelde Willem van Oranje kwam er te paard naartoe om provinciale lijsttrekkers toe te spreken.

Jolande Sap, fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer, deelde op een bijeenkomst in Haarzuilens een rode kaart uit aan het natuurbeleid van het kabinet-Rutte. D66 zette symbolisch de bijl in het kabinetsbeleid door met een hakbijl het begrotingskoffertje van het kabinet open te breken.

Sap verwoordde het op een manifestatie in Haarzuilens zo: ''Mark, heb hart voor de natuur''. Ze richtte zich daarmee op de premier van dit kabinet dat wil bezuinigen op natuur. En dat is knap kortzichtig, zo zei ze. Sap verwijt staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) dat die abrupt stopt met de plannen voor de EHS.

Bleker vernietigt met zijn bezuinigingen natuur en kapitaal, meent ze. Om te voorkomen dat planten en dieren verdwijnen, moeten de natuurgebieden volgens Europese afspraken aan elkaar worden gekoppeld tot een netwerk, de EHS, vindt Sap. Sap schetste een toekomstbeeld waarin alleen selecte groepjes van natuur kunnen genieten rond bijvoorbeeld villapark de Hoge Veluwe of jachthaven Het Naardermeer.

Over de EHS vinden de Kamerleden van PvdA, D66 en GroenLinks dat de provincies moeten kunnen besluiten welke natuurgebieden gaan behoren tot de EHS, die in totaal 700.000 hectare groot moet worden. Staatssecretaris Bleker streeft vanwege de bezuinigingen juist naar een kleinere, compacte EHS van ongeveer 600.000 hectare.

Hart voor Natuur is een coalitie van natuur- en milieuclubs, waaronder de Natuur- en Milieufederaties, de Vlinderstichting, IVN Natuur- en milieueducatie, Landschapsbeheer Nederland, Natuurmonumenten, RAVON, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland.

Op 2 januari kwamen de natuurvrienden ook al in actie. Toen kwamen 40.000 mensen af op de activiteiten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden