Saoediërs hervatten luchtaanvallen op Sanaa

Voor het eerst in bijna een week heeft de door Saudi-Arabië geleide coalitie vandaag weer luchtaanvallen uitgevoerd op de Jeminitische hoofdstad Sanaa. Het doelwit van de vijf bombardementen waren militaire objecten en een gebied nabij het presidentieel paleis.

Redactie
Inwoners van Sanaa maken de schade op na een bombardement van Saoedische vliegtuigen. Beeld ap
Inwoners van Sanaa maken de schade op na een bombardement van Saoedische vliegtuigen.Beeld ap

De coalitie van Arabische landen kondigde dinsdag aan te stoppen met de bombardementen, maar die bleven op beperkte schaal doorgaan. De tijd zou rijp zijn voor vredesonderhandelingen in het armste Arabische land, aldus de Saoedische regering. Ook wilde de coalitie zich inzetten voor humanitaire doelen, zoals de evacuatie van buitenlanders uit Jemen en de levering van hulpgoederen.

De luchtacties zijn gericht tegen de sjiitische Houthi's die Sanaa in handen hebben en machtige bondgenoten hebben binnen de Jemenitische strijdkrachten. Ondanks de tijdelijke stopzetting van de luchtaanvallen, gingen de gevechten op de grond gewoon door. De Saoediërs zijn na een maand bombarderen er nog niet in geslaagd de greep van de Houthi's op Sanaa en andere delen van het land te breken.

Ook in Aden, in het zuiden, wordt hevig gevochten tussen Houthi-strijders en militairen die trouw zijn aan de afgezette president Mansour Hadi. Beeld reuters
Ook in Aden, in het zuiden, wordt hevig gevochten tussen Houthi-strijders en militairen die trouw zijn aan de afgezette president Mansour Hadi.Beeld reuters

Aden

Op de havenstad Aden in het zuiden van Jemen werden zaterdag al tientallen luchtaanvallen uitgevoerd door de coalitie. Buitenlandse oorlogsschepen voerden aanvallen uit op stellingen van de Houthi's bij de haven, meldden ooggetuigen. In Aden wordt hevig gevochten tussen de Houthi-rebellen en milities die loyaal zijn aan de gevluchte president Abed Rabbo Mansour Hadi.

De Houthi's, die sinds vorig jaar grote delen van het land hebben veroverd, proberen nu ook voet aan de grond te krijgen in Aden. Hadi werd eerder dit jaar door de Houthi's onder huisarrest geplaatst in Sanaa. Hij wist te vluchten naar Aden, maar de Houthi's zaten hem op de hielen. De president ontvluchtte het land per boot. Op 26 maart begonnen de luchtaanvallen op de Houthi's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden