Saoedi-Arabië zal kernmacht Iran niet volgen

Als Iran een kernwapen ontwikkelt, zullen andere landen in de regio - en met name Saoedi-Arabië - dat voorbeeld waarschijnlijk niet volgen. Dat staat in een gisteren verschenen rapport van het Center for a New American Security (CNAS), een invloedrijke Amerikaanse denktank.

De Iraanse president Ahmadinejad, fervent voorstander van een Iraans atoomprogramma.Beeld EPA

Het rapport 'Atomic Kingdom: If Iran Builds the Bomb, Will Saudi Arabia Be Next?', stelt vast dat Riyad wel "zeer gemotiveerd zou zijn om een of andere vorm van nucleaire afschrikking te hebben als tegenwicht tegen een Iraanse bom."

Maar die afschrikking zal eerder gezocht worden onder de vlag van de Verenigde Staten, niet zozeer door een eigen wapenprogramma op te zetten of wapens te kopen in Pakistan, ondanks nauwe banden met Islamabad, staat in het rapport.

Noord-Korea deed een kernproef in 2006, maar geen van de buurlanden volgde dat voorbeeld. "Saoedi-Arabië zal waarschijnlijk eerder een agressievere versie van zijn huidige conventionele defensiestrategie nastreven, en nucleaire veiligheid overlaten aan Pakistan of de Verenigde Staten", schrijft Colin Kahl, hoofdauteur van het rapport. Samenwerking met de Amerikanen is in dat opzicht aantrekkelijker dan met Pakistan, meent hij.

Onacceptabel
De nieuwe studie zet vraagtekens bij beweringen van zowel Israël en als de VS dat Iran met zijn kernwapenprogramma buurlanden ertoe aanzet ook kernwapens te ontwikkelen of kopen. Na een stop van zeven maanden zullen Iran en de zogenoemde P5+1 (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland) volgende week gesprekken over het Iraanse kernprogramma hervatten. Weinig mensen verwachten echter een doorbraak. Het wachten is op mogelijke verandering als in juni een nieuwe Iraanse president aantreedt.

Dat er weinig vooruitgang wordt geboekt, verhoogt de druk op de regering-Obama om strenger te zijn tegenover Teheran, door middel van sancties en dreigementen over het gebruik van militaire kracht. Die boodschap zal waarschijnlijk ook klinken op de jaarlijkse conferentie van het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) begin maart, waar vrijwel alle Amerikaanse Congresleden hun gezicht zullen laten zien.

Israëlische en Amerikaanse functionarissen stellen al lange tijd dat een nucleair bewapend Iran "onacceptabel" is, omdat, naar hun mening, afschrikking zoals destijds de strategie ten opzichte van de Sovjet Unie was, niet werkt.

Sommige Israëlische leiders, in het bijzonder premier Benjamin Netanyahu, stellen dat door Teherans religieuze 'messianisme', afschrikking niet werkt. Zowel Israëlische als Amerikaanse leiders beweren ook dat er een kettingreactie in gang wordt gezet als Iran kernwapens zou verkrijgen.

Dat laatste argument, dat veel genoemd wordt door de Israëllobby en neoconservatieve denktanks, wordt algemeen aanvaard. Maar "het klopt waarschijnlijk niet", stelt het rapport.

In overeenstemming met de visie van de regering benadrukt de nieuwe CNAS-studie dat het doel moet blijven om Iran ervan te weerhouden kernwapens te bezitten. "Omdat zelfs een klein risico op een poly-nucleair Midden-Oosten voorkomen moet worden."

"Tegelijkertijd moet er in stilte worden gewerkt aan een indammingspolitiek, inclusief een mogelijke nucleaire garantie aan Saoedi-Arabië, voor het geval dat preventieve maatregelen (inclusief de inzet van militaire middelen) mislukken", staat in het rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden