Plus

Sanuk krijgt alle ruimte in nieuw olifantenverblijf van Artis

Het dit weekend geboren olifantje Sanuk loopt volgend jaar rond op het nieuwe olifantenverblijf van Artis. Op het voormalige parkeerterrein worden de contouren al zichtbaar. Mét vijftigmeterbad.

Lex Boon
Het pasgeboren olifantje Beeld Artis
Het pasgeboren olifantjeBeeld Artis

Op een deel van het voormalige parkeerterrein van Artis lassen twee mannen een rotspartij in elkaar. Die bestaat uit een metalen constructie waar uiteindelijk beton tegen aan zal worden gespoten.

Robuust moet het worden. Zoals alles op het nieuwe olifantenverblijf. "Olifanten zijn namelijk behoorlijke slopers. Met hun slurf zuigen ze zo een tegeltje van de muur," zegt landschapsarchitect Thijs de Zeeuw, die het ontwerp voor het nieuwe verblijf maakte.

Of beter: voor de uitbreiding ervan. Het huidige olifantenverblijf van duizend vierkante meter blijft ook bestaan, maar daar wordt een terrein van drieduizend vierkante meter aan toegevoegd.

Lang gekoesterde wens
Vanaf dit voorjaar hebben de olifanten onder meer een zwembad van vijftig meter lang en ruim vier meter diep tot hun beschikking. Bezoekers kunnen dan via een 'verdiepte brug' - een wandelpad dat de bezoeker tot onder het waterniveau brengt - de olifanten vanuit een heel ander standpunt bekijken. En als er twee olifanten tegelijk het water instappen, golft het water over de rand.

Belangrijker is dat de olifanten straks vier keer zoveel ruimte hebben. "Dat was een lang gekoesterde wens," zegt olifantenverzorger Peter Bleesing. "Nu is het eigenlijk gewoon klein en minder uitdagend."

Het nieuwe olifantenverblijf past bij de nieuwe weg die Artis een paar jaar geleden is ingeslagen. Het aantal diersoorten is teruggebracht van 1600 naar 900 en oude hokken worden vervangen door ruimere en meer natuurgetrouwe terreinen.

Vorig jaar werd de roofdierengalerij, een van de oudste delen van Artis en een toonbeeld van de 'oude' dierentuin, gesloopt. Samen met een deel van het parkeerterrein ontstond er zo ruimte voor de olifanten. Alleen, hoe vul je zo'n terrein in?

Piepschuim
"Ja, daarvoor moet je echt vanuit een olifant gaan denken," zegt De Zeeuw. "Nu hebben ze alleen een stuk zand, nauwelijks een landschap, en dat is weinig stimulerend voor natuurlijk gedrag."

De Zeeuw vertelt hoe olifanten in het wild een leefgebied hebben dat kan strekken van Almere tot aan Zandvoort. "Alleen de natuur is niet altijd handig ingedeeld. Soms moeten de olifanten alleen in Almere zijn voor de rijpe mango's en voor de mineralen in Zandvoort. Maar die diversiteit binnen het landschap is belangrijk, en dat proberen wij hier ook te maken."

De Zeeuw haalt een paar op maat gesneden blokken piepschuim uit zijn tas en zet op de plek van het toekomstige wandelpad een maquette van het terrein in elkaar. De blokken zijn de rotspartijen, die het landschap structureren en een belangrijke rol spelen. Op sommige plekken worden ze zes meter hoog. "Dat moet wel, want naast een olifant lijkt iets al snel een lullig steentje."

Huidverzorging
Maar de rotspartijen hebben nog meer functies. Zo zorgen de hoekige vormen voor een continu veranderend schaduwspel, wat het terrein dynamisch maakt. In de windsimulator is getest in welke vorm de rotsblokken de olifanten uit de tocht houden, zodat ze zoveel mogelijk buiten kunnen zijn.

Daarnaast variëren de rotsen in structuur en kleur. Sommige rotsen zijn grof, zodat de olifanten zich eraan kunnen krabben en zo hun huid kunnen verzorgen. Andere rotsen zijn donkerder van kleur, waardoor ze warmte beter vasthouden en fijne verblijfplekken creëren.

Bovendien worden er automatische voedermachines ingebouwd in de formaties, die zo nu en dan wat eten vrijgeven. Zo komen de olifanten straks meer in beweging. De Zeeuw: "In het wild lopen olifanten zo'n 25 kilometer per dag. Straks hebben ze meer ruimte en reden om te lopen. Bij een soortgelijke verandering bij een park in Zürich viel een koe meteen 200 kilo af."

Komend voorjaar moeten Thong Tai, Yindee en de pasgeboren Sanuk op het nieuwe terrein lopen. Ook is er dan ruimte voor een bul. "Hopelijk dat Thong Tai dan nog een keer gedekt kan worden. Of anders Yindee. Dan hebben we er over een paar jaar weer een olifantje bij."

In het nieuwe ontwerp is onder meer een groot zwembad gepland, en diverse rotspartijen Beeld Artis
In het nieuwe ontwerp is onder meer een groot zwembad gepland, en diverse rotspartijenBeeld Artis

Dierennamen

De naam van de nieuwe olifant is geen geheim: Sanuk. Een Thaise naam, uit het oorspronkelijke leefgebied van de Aziatische olifant. Artis is terughoudend met het vermelden ervan. Op de website wordt alleen gesproken van 'olifantje'; bij het verblijf zullen geen grote borden met 'Sanuk' komen. De dierentuin wil af van de 'vermenselijking' van de dieren.

Het olifantje is inmiddels wel te bekijken. De stal is niet de hele dag toegankelijk - moeder en jong hebben rust nodig - maar is op gezette tijden open.

Zaterdag 29 en zondag 30 oktober organiseert Artis rondleidingen over het bouwterrein van het nieuwe olifantenverblijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden