Santorum heeft nieuw wapen tegen Romney: hij betaalt meer belasting

De campagne van de Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum zit in de lift. Hij staat momenteel in de landelijke peilingen boven zijn concurrent Mitt Romney. Vannacht gaf Santorum bovendien zijn financiële gegevens vrij. Daaruit blijkt dat hij een stuk meer belasting betaalt dan Romney.

Sebastiaan Timmermans
null Beeld ap
Beeld ap

De laatste vier jaar verdiende de voormalig senator van de staat Pennsylvania 3,6 miljoen dollar. Ieder jaar betaalde hij tussen de 25 en 29 procent aan belasting.

'Ik heb heel hard gewerkt, vaak had ik wel zes of zeven banen in een jaar', zei Santorum gisteren tegen CNN. Toch had hij ook een paar 'tegenvallers'. Zo verloor zijn huis veertig procent van zijn waarde en kreeg hij gepeperde rekeningen voor behandelingen van zijn gehandicapte zoon.

Vorige maand werd bekend dat de veel rijkere Mitt Romney (zijn vermogen bedraagt zo'n 250 miljoen dollar), relatief een stuk minder belasting betaalt. Over zijn inkomen van 21,7 miljoen in 2010 betaalde hij 14,5 procent belasting. Romney betaalt minder, omdat winst uit vermogen in Amerika veel minder zwaar wordt belast dan loon uit arbeid.

Een groot deel van de Amerikanen vindt het oneerlijk dat de allerrijksten het minste belasting betalen. Santorum zal zich hiermee kunnen afzetten tegen Romney. Daarmee kan Santorum gematigde kiezers (waarbij hij het niet goed doet) aanspreken. Veel Republikeinen zijn overigens fel tegenstander van elke vorm van belastingverhoging.

Niet alleen in de landelijke peilingen doet Santorum het goed. Ook in veel van de staten waar binnenkort gestemd wordt, staat hij inmiddels voor op Romney. Vooral zijn voorsprong in de staat Michigan is opmerkelijk, omdat dit wordt gezien als een 'thuisstaat' van Romney. Zijn vader was er namelijk zes jaar lang gouverneur, toen Romney nog een kind was. Vandaag was er overigens ook een lichtpuntje voor Romney. De huidige gouverneur van Michigan sprak zijn steun uit voor hem en zal campagne voor Romney voeren.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden