Sanctiestrijd tussen Rusland en Westen laait op

Rusland zal elke sanctie vanuit Europa en de VS bestrijden met eigen sancties richting het Westen. Dat dreigement van de Russische viceminister van Economische Zaken Alexei Likhachev is het laatste in een diplomatieke strijd over de bezetting van de Oekraïense Krim.

Gewapende mannen bij een Oekraïense basis in de buurt van Simferopol. Beeld reuters
Gewapende mannen bij een Oekraïense basis in de buurt van Simferopol.Beeld reuters

'We zijn klaar voor elke mogelijkheid', zei Likhachev tegen de pers in Moskou. 'We zullen alle sancties spiegelen met eigen maatregelen.' Hij sprak de hoop uit dat eventuele sancties politiek zullen zijn en niet economisch zodat 'zakelijke samenwerking' niet geraakt zal worden.

'Rusland heeft zwakte Oekraïne uitgebuit'
Vanochtend sprak de Duitse bondskanselier Angela Merkel vanuit de Duitse Bondsdag stevige woorden in de richting van Moskou. Als Moskou doorgaat op de ingeslagen koers in de Krimcrisis, dan zal dat vergaande gevolgen hebben voor Rusland en leiden tot een internationaal isolement. De schade voor Rusland zal niet alleen politiek zijn maar ook economisch, aldus Merkel.

De bondskanselier beschuldigde het Kremlin ervan de internationale stabiliteit in gevaar te brengen. 'In een periode van grote onzekerheid in Oekraïne heeft Rusland gebruikgemaakt van die zwakte. (...)
Het recht van de sterkste is geplaatst boven de kracht van de wet.'

'De territoriale integriteit van Oekraïne kan niet in twijfel worden getrokken', aldus Merkel. Ze maakte duidelijk dat de situatie op de Krim niet te vergelijken is met die van Kosovo, dat zich heeft afgescheiden van Servië.

Daarnaast benadrukte ze dat het partnerschap dat de Europese Unie aan wil gaan met Oekraïne niet gericht is tegen Rusland.

Merkel spreekt het Duitse parlement toe. Beeld reuters
Merkel spreekt het Duitse parlement toe.Beeld reuters

Rusland voorlopig geen lid van OESO
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de toetredingsonderhandelingen met Moskou opgeschort, zo is vandaag bekend gemaakt. De lidstaten hadden gevraagd om de gespreken met de Russen voorlopig stop te zetten. De OESO is een samenwerkingsverband van 34 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken en te coördineren.

Obama: rekening volgt als Moskou zo doorgaat

Het Westen zal genoodzaakt zijn Moskou 'de rekening te presenteren' als het zijn koers tegenover Oekraïne niet wijzigt, zei de Amerikaanse president Obama gisteren na een gesprek met de Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek in Washington.

'Wij zullen Oekraïne bijstaan', verklaarde Obama, terwijl hij naast de onlangs aangetreden regeringsleider van het Oost-Europese land zat. Jatsenjoek herhaalde dat hij graag met Rusland wil praten, maar dat Oekraïne zich 'nooit zal overgeven'. Hij had eerder al aangegeven best te willen praten over meer autonomie voor de Krim, maar het referendum dat lokale leiders daar zondag willen houden over aansluiting bij Rusland, is wat hem betreft illegaal en onacceptabel.

Obama en de Oekraïense interim-president Jatsenjoek, gisteren. Beeld getty
Obama en de Oekraïense interim-president Jatsenjoek, gisteren.Beeld getty

Timmermans wil nog geen wapenembargo Rusland
Minister Frans Timmermans vindt het nog te vroeg om een wapenembargo tegen Rusland in te stellen. Hij vindt het van groot belang dat de EU-afspraken hierover 'strikt' worden nagekomen, zei hij gisteren in de Tweede Kamer. Hij vindt het belangrijk de Europese eenheid te bewaren.

Een deel van de Kamer, waaronder GroenLinks en CDA, wil snel de wapenexport naar Rusland bevriezen. Vooral de mogelijke leverantie van oorlogsschepen door Frankrijk aan de Russische marine steekt de partijen. 'Waarom zet Nederland zo de rem op sancties?', vroeg Pieter Omtzigt van het CDA.

Timmermans verwacht na het 'nepreferendum' op de Krim zondag dat de Europese Unie volgende week nieuwe stappen tegen Rusland neemt. Het gaat dan om bevriezen van tegoeden, het instellen van reisbeperkingen en het afzeggen van de top tussen de EU en Rusland. Als eerste stap is het overleg over visumliberalisatie en een handelsakkoord gestopt.

Gaat de escalatie verder, dan zal de EU als derde trap handelssancties en een wapenembargo instellen. En hoe deze stap zal worden ingericht, zal bepalen 'of we eensgezind kunnen blijven' binnen de EU, aldus Timmermans. Daarom wil hij hier niet op vooruitlopen.

Maar het elkaar 'om de oren slaan met sancties' lost het conflict niet op, benadrukte hij. Het is volgens hem belangrijk dat de Russen niet het gevoel krijgen dat de Oekraïne van ze is afgepakt. Er moet gekeken worden hoe Oekraïne met zowel de EU als Rusland een strategische relatie kan opbouwen en weer 'een brug' tussen het Westen en Oosten kan vormen. 'Maar het duurt nog heel lang voor we daar zijn.'

Minister Timmermans Beeld ANP
Minister TimmermansBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden