Sancties kosten Iran 109 miljoen dollar per dag

Iran lijdt per dag een verlies van minstens 109 miljoen dollar (ruim 85 miljoen euro) als gevolg van Westerse sancties. Op 1 juli voerde de Europese Unie een olie-embargo in tegen Iran. De VS en zijn bondgenoten legden het land in het Midden-Oosten financiële strafmaatregelen op.

Een winkelier in Teheran. Winkels hebben het steeds moeilijker om de voorraad op peil te houden als gevolg van de Westerse sancties tegen Iran. Beeld ap
Een winkelier in Teheran. Winkels hebben het steeds moeilijker om de voorraad op peil te houden als gevolg van de Westerse sancties tegen Iran.Beeld ap

De sancties werden ingesteld vanwege Irans nucleaire ambitie en het lijkt erop dat ze hun nut bewijzen, bericht de Britse nieuwssite The Telegraph. Iran maakt economisch zware tijden door.

Exportverlies
Volgens een rapport van het Internationaal Energie Agentschap voerde Iran in oktober dagelijks zo'n 1,3 miljoen vaten olie uit. In 2011 waren dat er nog een miljoen meer. Het exportverlies maakt dat Iran dagelijks circa 109 miljoen dollar misloopt. Afgezet tegen een jaar komt het neer op bijna dertig procent van de begroting die de Iraanse regering voor dit en volgend jaar voorzien had.

'Was ik een Iraanse minister, dan zou ik erg ongerust zijn', zegt de hoogleraar Paul Stevens van de gerenommeerde denktank Chatham House. 'Het land is in het nauw gedreven en de enige uitweg is de nucleaire aspiraties laten varen.'

Productie omlaag
Niet enkel de export van Iraanse olie is gedaald, ook de productie is afgenomen. In juni werden dagelijks nog drie miljoen vaten opgepompt, vorige maand waren dat er nog 'slechts' 2,7 miljoen. Op de lijst van grootste olieproducenten ter wereld zakte het land van de tweede naar de vierde plaats.

Ook als de sancties per direct zouden worden ingetrokken, zou het jaren duren voordat de Iraanse economie zich op het niveau van vorig jaar zou bevinden. 'De olievelden zijn oud en in verval en het mankeert het land aan buitenlandse investeringen', aldus Stevens.

Levensmiddelen
President Ahmadinejad snijdt al in de subsidies die levensmiddelen goedkoop moeten houden, maar daarmee maakt hij zich allesbehalve populair onder de bevolking. De Iraanse regering heeft de hervorming van het subsidiestelsel deze week intussen uitgesteld naar volgend jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden