Update

Sanctie tegen As Siddieq geschrapt

De islamitische basisschool As Siddieq in Amsterdam. ANP Beeld
De islamitische basisschool As Siddieq in Amsterdam. ANP

DEN HAAG - De islamitische basisschool As Siddieq in Amsterdam krijgt weer volledige bekostiging van het ministerie van Onderwijs. Vorig jaar haalde staatssecretaris Sharon Dijksma voorlopig een streep door ruim twee ton, maar volgens de Inspectie van het Onderwijs houdt de school zich weer aan de regels. Demissionair minister André Rouvoet heeft daarom besloten de sanctie in te trekken.

De school staat al jaren onder verscherpt toezicht van de inspectie. Toen As Siddieq vorig jaar de belofte niet nakwam om meer aandacht te gaan schenken aan de 'basiswaarden van de democratische rechtsstaat' en 'openheid naar de samenleving' besloot Dijksma in te grijpen. Het was de eerste keer dat het ministerie een deel van de rijksbijdrage opschortte omdat op een school het onderwijs niet deugt.

De onderwijsinspectie blijft As Siddieq wel in de gaten houden omdat het nog steeds te boek staat als een zwakke school.

Ad Westendorp, de advocaat van de school, liet zaterdag in een reactie weten erg verheugd te zijn met de beslissing van de minister. ''De school heeft altijd betwist dat ze zich niet hield aan de regels. De sanctie was dan ook helemaal niet nodig geweest, omdat er onvoldoende redenen voor waren'', zei Westendorp. ''Dat zal binnenkort ook blijken als er een uitspraak komt over het bezwaarschrift dat we hierover indienden. Ik heb er alle vertrouwen in dat het bezwaarschrift gegrond wordt verklaard. De school kan eindelijk verder.''

Eerder dit jaar besloot de gemeente Amsterdam al de subsidie aan As Siddieq te hervatten, nadat de islamitische scholengroep had beloofd verbeteringen te realiseren. De gemeente heeft met de school afgesproken dat de kwaliteit van het onderwijs en de aandacht voor actief burgerschap en integratie nog dit voorjaar zou verbeteren. Volgens Westendorp zijn de laatste rapporten van de onderwijsinspectie positief.

As Siddieq heeft vier basisscholen in Amsterdam. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden