Samsom: 'Soms lopen gemoederen hoog op, maar geen kadaverdiscipline'

PvdA-leider Diederik Samsom herkent zich niet in de berichtgeving van de Telegraaf over 'kadaverdiscipline' in de PvdA-fractie. Dat zei hij vandaag in Leeuwarden. 'Er wordt veel gediscussieerd en soms lopen de gemoederen hoog op, maar van kadaverdiscipline is geen sprake.'

Redactie
PvdA-leider Diederik Samsom. Beeld ANP
PvdA-leider Diederik Samsom.Beeld ANP

De Telegraaf meldde vandaag dat de vergaderingen worden opgenomen en bestempelde de omgang binnen de fractie als 'kadaverdiscipline'. Volgens de krant zouden zes Kamerleden die zich verzetten tegen strafbaarstelling van de illegaliteit onlangs zijn geconfronteerd met een opname van een eerdere fractievergadering. Daarin stemde de fractie in met het regeerakkoord van VVD en PvdA, waarin de strafbaarstelling van illegaliteit is opgenomen.

De PvdA-leider betreurt het dat in korte tijd twee PvdA-Kamerleden uit onvrede zijn opgestapt: in juni Désirée Bonis en afgelopen week Myrthe Hilkens. Samsom heeft niet het idee dat hun vertrek te maken heeft met de sfeer in de fractie. 'De manier waarop zij hun idealen wilden waarmaken botste met de harde realiteit in Den Haag.'

Samsom begrijpt dat er zorgen zijn over de koers in de PvdA en de harde keuzes die zijn gemaakt in het regeerakkoord. 'Maar we leven in een moeilijke tijd en moeten keuzes maken.'

Notulen
Dat vergaderingen van de PvdA-fractie worden opgenomen, is niks nieuws, benadrukte Samsom. De opnames dienen als notulen. De afgelopen periode zijn ze volgens de PvdA-leider vooral teruggeluisterd als het discussies over het regeerakkoord betrof.

Ook andere PvdA-kopstukken, zoals de ministers Ronald Plasterk en Jet Bussemaker en staatssecretaris Jetta Klijnsma (allen ex-Kamerlid) zeiden vrijdag op de hoogte te zijn van de opnames van fractievergaderingen.
De PvdA-fractie verbleef afgelopen dagen in Friesland voor interne besprekingen, voorafgaande aan het nieuwe parlementaire jaar.

De PvdA neemt de fractievergaderingen in de Tweede Kamer al sinds halverwege de jaren tachtig op, laat een woordvoerder van de partij vrijdag weten. Volgens hem staat het opnameapparaat gewoon op tafel en zijn alle fractieleden daarvan op de hoogte.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden