Update

Samsom: Rutte moet stoppen met liegen

PvdA-leider Diederik Samsom beschuldigt VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte ervan 'leugens' te verspreiden over de plannen van andere partijen. Hij deed dat donderdagavond tijdens het verkiezingsdebat van het tv-programma Knevel & Van den Brink.

Samsom en Rutte vlak voor het debat. Beeld ANP
Samsom en Rutte vlak voor het debat.Beeld ANP

In een onderling debat zei Rutte dat de PvdA de belastingen voor bedrijven verhoogt en de staatsfinanciën niet op orde brengt. Samsom sprak dat tegen. 'Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat we de waarheid vertellen', hield hij Rutte voor. Samsom riep de VVD-leider op met zijn eigen plannen campagne te voeren en geen leugens over anderen te vertellen.

Met de woorden 'nu doet u het weer' verwees Samsom naar het vorige lijsttrekkersdebat waar SP-leider Emile Roemer Rutte eveneens van liegen betichtte, in dat geval over de zorg. Rutte heeft dat steeds tegengesproken.

De VVD-leider hield Samsom donderdagavond voor dat die ongetwijfeld zwaar teleurgesteld zal zijn vanwege de berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) die in de ogen van Rutte een 'spectaculaire daling' van het aantal banen laten zien bij de PvdA-plannen. Daarnaast benadrukte Rutte dat de PvdA-plannen tot een daling van de huizenprijzen leiden met 5 procent.

Samsom wees erop dat de PvdA ervoor gekozen heeft om de rekening van de crisis zo eerlijk mogelijk te verdelen, en niet zoals de VVD in zijn ogen doet bij de lage inkomens neerlegt.

Weer werd Samsom na afloop door de kijkers aangewezen als winnaar van het lijsttrekkersdebat. Dat lukte hem ook afgelopen zondag al.
Hij kreeg 40 procent van de stemmen, en liet daarbij VVD-leider Mark Rutte achter zich (23 procent).


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden