Samsom: PvdA is geen 'mooiweerpartij'

PvdA-leider Diederik Samsom wil vasthouden aan het 'eerlijke verhaal' waarmee zijn partij vorig jaar de verkiezingen won. Hij begrijpt dat dat 'pijnlijk' is, en dat het verleidelijk is voor het 'lekkere' verhaal te kiezen. Maar dat zou niet het eerlijke verhaal zijn, zei hij zaterdag tijdens een ledenraad in Utrecht. 'Het eerlijke verhaal is echt, maar het is ook rauw, het maakt onzeker, het baart zorgen.'

Diederik Samsom tijdes de politieke ledenraad in de Utrechtse JaarbeursBeeld anp

Volgens Samsom is het nodig om door te gaan met het echte verhaal omdat dat perspectief biedt op herstel. 'We komen sterker en socialer uit te crisis.'

Samsom wees er ook op dat het kabinet in zwaarder weer terecht is gekomen dan bij het begin van de kabinetsperiode werd gedacht. Zo moest voor 3,7 miljard euro SNS Reaal worden genationaliseerd. De nieuwe ingrepen zijn niet het gevolg van compromissen met de VVD, maar komen door de veranderde realiteit, zei hij. De PvdA is volgens hem geen 'mooiweerpartij'.

Ook vicepremier Lodewijk Asscher onderstreepte dat 'de werkelijkheid zich niet houdt aan regeerakkoorden'. Volgens Asscher maakt het wel degelijk verschil dat de PvdA in het kabinet zit. Hij wees op het budget van 300 miljoen euro dat beschikbaar is om mensen aan een andere baan te helpen als ze werkloos dreigen te worden.

Werkloosheid
Minister Jeroen Dijsselbloem legde de zaal uit dat de EU-afspraak van een begrotingstekort van 3 procent geen 'rechts symbool' is. Nederland leeft volgens hem op te grote voet en moet een stapje terug doen.

De ledenraad van de PvdA was belegd omdat een aantal afdelingen zich zorgen maakt over de nieuwe bezuinigingen van 4 miljard euro waar het kabinet toe heeft besloten. Ze hebben grote moeite met onder meer de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen en vrezen dat de nieuwe bezuinigingen tot nog meer werkloosheid zullen leiden. De Abvakabo FNV demonstreerde buiten de zaal tegen het kabinetsbeleid.

Ook de Jonge Socialisten zijn ongerust. Ze dienden tijdens de ledenraad een aantal kritische moties in. Twee moties werden aangenomen. De ene, die aanvankelijk door het partijbestuur was ontraden, roept de fractie op nog eens kritisch te kijken naar de bezuiniginsplannen van het kabinet. De andere motie vraagt om van de strijd tegen de werkloosheid de eerste prioriteit te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden