Samsom: onstuimige verdediger van het milieu

De leden van de Partij van de Arbeid hebben Diederik Samsom gekozen als nieuwe leider. Tijdens zijn campagne profileerde de nieuwe leider zich als verdediger van het milieu en vertegenwoordiger van de linkervleugel van de PvdA.

Emma van der Wateren
Diederik Samsom tijdens een campagnebijeenkomst in Lelystad. Beeld anp
Diederik Samsom tijdens een campagnebijeenkomst in Lelystad.Beeld anp

Diederik Samsom was al vanaf het begin koploper in de race voor het leiderschap, samen met Ronald Plasterk. In een peiling van Maurice de Hond vorige week kreeg Samsom 48 procent van de stemmen, tegenover 31 procent voor Plasterk.

Wolfsen
De voormalig cultuurminister liep echter in op Samsom, toen de laatste zijn partijgenoot Aleid Wolfsen, burgemeester van Utrecht, scherp bekritiseerde. Hij zei dat Utrecht 'gelukkiger' wordt als er een andere burgemeester komt dan Wolfsen. Een tweede termijn voor zijn partijgenoot is volgens Samsom 'geen optie'.

In de laatste peiling van De Hond afgelopen woensdag had Plasterk Samsom ingehaald: respectievelijk 45 procent tegenover 33. De ruim 900 duizend kijkers van een debat bij Pauw & Witteman woensdag wezen Plasterk uit tot winnaar.

Milieu
Samsom profileerde zich tijdens zijn campagne als verdediger van het milieu en groene energie en als vertegenwoordiger van de linkervleugel van de PvdA. Over waarom Samsom in de politiek zit zei de PvdA'er tijdens een debat: 'Dat is namelijk de dag dat mijn zoontje, die nu vijf jaar oud is, zijn dan veel oudere vader een heel simpele vraag zal stellen. Namelijk: pap, in 2012 hè, toen wisten jullie dus dat de economie naar beneden denderde, toen wisten jullie dat de energievoorraden opraakten en het klimaat opwarmde, oerbossen verdwenen, dat de samenleving in polarisatie uit elkaar viel. Dat wist jij in 2012, pap. Vertel mij eens: wat deed jij toen?'

Te links
Volgens sommigen zou Samsom echter, als voormalig activist van GreenPeace, té links en té activistisch zijn. Zij zijn bang dat de PvdA daarmee de kiezers in het midden verliest. Ook wordt hij omschreven als onstuimig. 'Een politicus zonder veiligheidsgordel', noemde de huidige minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies, Samsom in 2009.

In 2003 kwam Samsom namens de PvdA in de Tweede Kamer met de portefeuille milieu- en energiebeleid. Inmiddels is hij woordvoerder asielbeleid. In april 2008 deed Samsom al een gooi naar het fractievoorzitterschap. Hij verloor de strijd toen van Mariëtte Hamer. Vorig jaar trad de kernfysicus op in tv-programma's om de situatie in de zwaar beschadigde kerncentrale Fukushima I te analyseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden