Samsom: nog geen standpunt over aankoop JSF

De fractie van de Partij van de Arbeid heeft nog geen standpunt ingenomen over de aankoop van de JSF, zoals het kabinet deze week heeft voorgesteld. 'Ik weet nog niet of ik dit besluit kan steunen', aldus PvdA-leider Diederik Samsom donderdagavond bij Pauw & Witteman.

Volgens Samsom is nog niet duidelijk of er genoeg toestellen gekocht kunnen worden om alles te kunnen doen wat de krijgsmacht wil doen. Zo moeten er altijd vier Joint Strike Fighters beschikbaar zijn voor een internationale missie. Minister Jeanine Hennis van Defensie moet volgens Samsom met een berekening gaan aantonen dat dit echt gaat lukken met haar voorstel. 'Met 37 toestellen moet je alles kunnen doen wat je wil doen', zei Samsom.

'De som is nu niet compleet en daarmee niet overtuigend', zei Samsom. Als het kabinet niet met een goede onderbouwing komt, 'gaat het niet door en moeten we iets anders verzinnen', aldus de PvdA-leider. Samsom zei er wel bij dat hij zich in de Tweede Kamer graag door Hennis laat overtuigen.

Berekeningen niet compleet
Vandaag maakte de Algemene Rekenkamer bekend dat de berekeningen over de inzetbaarheid van de JSF als opvolger van de F16 'niet helemaal compleet' zijn. PvdA-Kamerleden reageerden donderdag zeer behoedzaam op het Rekenkamerrapport. Binnen de partij bestaat veel verzet tegen de JSF en ook in de fractie zou er verdeeldheid bestaan over de aanschaf.

Anonieme PvdA-Kamerleden meldden donderdag in de Volkskrant dat ze zich door het kabinetsbesluit voor een voldongen feit geplaatst voelen. Ook denken ze dat partijleider Diederik Samsom geen open debat meer wil. 'Dit is een heel slecht beeld', aldus Samsom donderdagavond. 'Het is niet fraai als de fractie op deze manier in de krant staat.' Volgens Samsom is er genoeg ruimte voor overleg over het standpunt. Daarvoor kan onder meer het fractieoverleg van vrijdag worden gebruikt, maar ook de politieke ledenraad van zaterdag.

Op Prinsjesdag werd officieel bekendgemaakt dat Nederland 37 toestellen van de Joint Strike Fighter koopt. Het kost ruim 4 miljard euro om de toestellen van de JSF aan te schaffen.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden