Samsom: 'Kijk ruimhartig naar kinderpardon'

De PvdA wil dat staatssecretaris Fred Teeven van Asiel ruimhartig kijkt naar de asielkinderen die net buiten de pardonregeling vallen. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom was al afgesproken dat Teeven zijn speciale bevoegdheid goed gebruikt om hun eventueel toch een verblijfsvergunning te geven. 'Ik ga ervan uit dat hij deze afspraken onverkort uitvoert en wij houden dat in de gaten', zei Samsom vandaag tegen het ANP.

PvdA-leider Diederik Samsom. Beeld anp
PvdA-leider Diederik Samsom.Beeld anp

Volgens hem betekent dat echter niet dat Teeven alle kinderen die onder gemeentelijk toezicht hebben gestaan in plaats van het vereiste rijkstoezicht, sowieso een status zou moeten geven. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer, vluchtelingenorganisaties en tientallen burgemeesters maken zich sterk voor deze uitbreiding. Volgens hen vallen er enkele honderden kinderen buiten de boot terwijl ze wel aan allerlei andere criteria voldoen.

Samsom stelt echter dat hét gemeentelijk toezicht niet bestaat en het een diffuus begrip is. 'Alleen naar school gaan in een gemeente is niet hetzelfde.' De PvdA-leider begrijpt de ongerustheid van burgemeesters en hoopt dat zij Teeven van de juiste informatie voorzien over de individuele grensgevallen in hun gemeente.

Verzet tegen uitvoering pardon
Het verzet tegen de uitvoering van het pardon groeit. Kinderombudsman Marc Dullaert gaat binnenkort de dossiers op zijn website openbaar maken van tientallen kinderen die er in zijn ogen ten onrechte geen gebruik van kunnen maken. Hij neemt die stap, omdat Teeven niet heeft gereageerd op zijn oproep opheldering te geven. Het ministerie van Teeven wilde daar woensdag niet op reageren. Samsom vraagt zich af of dit iets oplevert voor de betrokken kinderen.

De Kinderombudsman vindt het 'idioot', dat asielkinderen die langer dan 5 jaar in Nederland zijn toch worden uitgezet, omdat zij onder toezicht van een gemeente stonden, en niet onder rijkstoezicht. 'Deze kinderen waren gewoon op school, ingeschreven, gingen naar sportclubs, er was contact met een maatschappelijk werker. Zij waren dus wel degelijk in het zicht van de overheid', aldus Dullaert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden