Update

Samsom en Rutte willen met elkaar formeren

VVD'er Henk Kamp, aangesteld als verkenner nadat de Kamer besloot dat de koningin niet langer een rol speelt in de formatie van een nieuw kabinet, heeft vandaag alle fractievoorzitters ontvangen. Dit zijn hun reacties:

Redactie / ANP
PvdA-leider Diederik Samsom (links) en VVD-leider Rutte na afloop van het laatste NOS-verkiezingsdebat. Beeld anp
PvdA-leider Diederik Samsom (links) en VVD-leider Rutte na afloop van het laatste NOS-verkiezingsdebat.Beeld anp

Samsom: Verschillen zijn er om te overbruggen

PvdA-leider Diederik Samsom wil proberen te formeren met de VVD, en mogelijk met de SP. Dat zei hij na een gesprek met verkenner Henk Kamp. VVD-leider Mark Rutte zei eerder geadviseerd te hebben een informatieronde te starten voor een kabinet met ten minste VVD en PvdA.

'Ik heb geadviseerd om een informatieronde te starten met VVD.' Verschillen zijn er in dit land om te overbruggen. Nederland is in een crisis', zei Samsom. Hij zei verder niemand geadviseerd te hebben als informateur, maar liet wel doorschemeren dat twee informateurs een goed idee zouden zijn. Een van de VVD en een van de PvdA leek Samsom dan 'logisch'.

Volgens Samsom kunnen er redenen zijn om meer dan twee partijen bij de onderhandeling te betrekken, bijvoorbeeld met het oog op de stabiliteit van een nog te vormen kabinet.

Rutte: Met PvdA en SP in kabinet is geen optie

VVD-leider Mark Rutte zei na het onderhoud met Kamp eerder vanmorgen dat hij de verkenner heeft gevraagd een formatie te onderzoeken met VVD en PvdA. Ook andere partijen zouden aan zo'n kabinet mee kunnen doen, voegde Rutte toe. 'De kiezer heeft gesproken. Deze verkiezing laat ook het grote succes zien van de PvdA. Het is een duidelijk signaal van de kiezer', aldus Rutte.

Hij zei ook Kamp te kennen hebben gegeven niet deel uit te willen maken van een kabinet met de PvdA en de SP.

Wilders: Ik ga keiharde oppositie voeren

PVV-leider Geert Wilders gaat 'keihard oppositie voeren tegen het vreselijke beleid dat ongetwijfeld gaat komen', zei hij na een kort gesprek met Henk Kamp.

Volgens Wilders moeten de VVD en de PvdA een kabinet gaan vormen, omdat zij de grootste partijen zijn geworden in de verkiezingen van woensdag. Zo'n coalitie kan volgens Wilders aangevuld worden met een of meer partijen.

Wilders had voor de verkiezingen aangegeven graag te willen regeren. Ook nogmaals gedogen was volgens hem een optie, hoewel veel partijen samenwerking met hem hebben uitgesloten. Hij zei nu 'met verve' oppositie te gaan voeren namens de 1 miljoen kiezers die op de PVV hebben gestemd.

Wilders en Kamp spraken minder dan 10 minuten met elkaar.

Geert Wilders gisteren in het gebouw van de Tweede Kamer. Beeld ANP
Geert Wilders gisteren in het gebouw van de Tweede Kamer.Beeld ANP

Roemer: Voorkeur voor centrum-links

'Mijn voorkeur ligt bij een centrum-links kabinet', zo zei SP-leider Roemer na zijn gesprek met Kamp. 'Dat wil de kiezer ook.' Roemer wees erop dat er geen meerderheid meer is voor een rechts kabinet.

Een poging om een kabinet te vormen met VVD en PvdA is 'een zinloze exercitie', zei Roemer. Volgens hem is een samenwerking tussen de VVD en de PvdA geen goede vertaling van de verkiezingsuitslag. Ook hebben de twee partijen geen meerderheid in de Eerste Kamer.

'De kiezer heeft een duidelijke richting aangegeven. De PvdA moet nu het voortouw nemen om een centrum-links kabinet te vormen', aldus Roemer.

De SP-leider verwacht dat het een lange formatie gaat worden.

SP-fractievoorzitter Emile Roemer komt aan op het Binnenhof voor zijn gesprek met verkenner Henk Kamp. Beeld anp
SP-fractievoorzitter Emile Roemer komt aan op het Binnenhof voor zijn gesprek met verkenner Henk Kamp.Beeld anp

Buma: twee informateurs

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma wil dat er twee informateurs komen: één namens de VVD en één namens de PvdA. Dat zei Buma na zijn gesprek met Kamp.

Volgens Buma moeten de informateurs gaan bezien hoe de inhoudelijke verschillen tussen VVD en PvdA te overbruggen zijn. Deze werkwijze is volgens de CDA'er de beste vertaling van de verkiezingsuitslag. Buma noemde geen namen van mogelijke informateurs.

Buma benadrukte dat VVD en PvdA er zelf uit moeten komen en dus 'niet naar een derde partij moeten kijken om hen daarbij te helpen.' Het CDA is in eerste instantie dus niet aan zet, aldus Buma. Hij wil dat de partijen voortvarend aan het werk gaan, zodat de crisis in Nederland kan worden bestreden.

CDA-fractievoorzitter Sybrand Haersma Buma. Beeld anp
CDA-fractievoorzitter Sybrand Haersma Buma.Beeld anp

Pechtold: informateur van VVD-huize

D66-leider Alexander Pechtold zei na het gesprek met Kamp dat er wat D66 betreft volgende week één informateur wordt benoemd. Die moet volgens Pechtold van VVD-huize zijn.

De informateur moet volgens Pechtold gaan kijken of de interpretatie van de verkiezingsuitslag door VVD en PvdA overeenkomt.

Slob: Rutte en Samsom moeten geen tijd verliezen

ChristenUnie-leider Arie Slob zei dat VVD en PvdA moeten haast maken in de kabinetsformatie. Hun leiders Mark Rutte en Diederik Samsom moeten niet 'voor de uitslag wegduiken' en geen tijd verliezen.

'Geen omtrekkende bewegingen, haast is geboden, snel duidelijkheid en vertrouwen in elkaar uitspreken', zei Slob.

Hij pleit voor één informateur en vindt dat het voor de hand ligt dat dat iemand van VVD-huize zal zijn. Slob hoopt dat er binnen twee maanden een nieuwe regering zit.

ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob in het VW Campagnebusje in het centrum van Harderberg. Beeld anp
ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob in het VW Campagnebusje in het centrum van Harderberg.Beeld anp

Van der Staaij: kijken naar rol CDA in kabinet

SGP-leider Kees van der Staaij meent dat VVD en PvdA volgens de verkiezingsuitslag een kabinet zouden moeten vormen, maar gezien hun grote inhoudelijke verschillen zou het goed zijn om te kijken of het CDA kan aansluiten. Die partij kan dan een bemiddelende rol spelen. Bovendien kan zo'n combinatie dan rekenen op de steun van de meerderheid in de Eerste Kamer.

Van der Staaij heeft Kamp geadviseerd een informateur van VVD-huize voor te stellen aan de Kamer.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij Beeld anp
SGP-fractievoorzitter Kees van der StaaijBeeld anp

Thieme: Rutte moet eerst rechts proberen

De Partij voor de Dieren wil dat Rutte eerst met geestverwanten probeert om een rechts kabinet te vormen. Als dat mislukt moet PvdA-leider Diederik Samsom de kans krijgen een links kabinet te vormen. Pas als die opties geen resultaat opleveren, zou gekeken moeten worden naar een kabinet van VVD en PvdA samen.

Dat zei partijleider Marianne Thieme. Zij benadrukte dat een stabiel kabinet nodig is. Zij verwacht niet dat VVD en PvdA dat samen kunnen vormen gezien hun onderlinge verhouding tijdens de verkiezingscampagne.

Sap: VVD en PvdA zijn aan zet

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap vindt dat gezien de verkiezingsuitslag VVD en PvdA aan zet zijn. 'Die partijen moeten moed tonen en geen vage compromissen sluiten', zei Sap vrijdag na afloop van haar gesprek met Kamp.

Sap erkent dat er grote verschillen zijn tussen VVD en PvdA en roept de partijen daarom op elkaar wat te gunnen. Een derde partij is voor haar momenteel niet aan de orde. Sap heeft Kamp geadviseerd om de Kamer voor te stellen twee informateurs aan het werk te zetten, een van VVD en een van PvdA.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap. Beeld anp
GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap.Beeld anp

Krol: Het zou opmerkelijk zijn als PvdA en VVD er samen uitkomen

Henk Krol van de ouderenpartij 50PLUS ziet zijn partij niet snel toetreden tot een kabinet, maar maakte van de gelegenheid wel gebruik om er bij Kamp voor te pleiten dat ouderen hetzelfde vakantiegeld krijgen als andere Nederlanders. Dat is een belangrijk punt voor 50PLUS.

Hij vindt dat er moet snel bekeken worden of de VVD en de PvdA er samen uit kunnen komen, maar, 'na alles wat er de afgelopen week is gezegd, zou het zeer opmerkelijk zijn als dat lukt.' De VVD moet als grootste partij het voortouw krijgen bij de kabinetsformatie, zei Krol na zijn gesprek met Kamp.

Krol hoopt dat er een stabiel kabinet komt. 'We hebben te vaak verkiezingen. Op een gegeven moment is de burger niet meer geïnteresseerd en wil hij helemaal niet meer naar de stembus.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden