Samsom en Pechtold praten over spanning

PvdA-leider Diederik Samsom en zijn D66-collega Alexander Pechtold hebben elkaar vandaag telefonisch gesproken naar aanleiding van de motie van wantrouwen die Pechtold vannacht indiende tegen PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Volgens bronnen was het 'een goed gesprek'. De twee praten morgen waarschijnlijk verder bij een kopje koffie.

PvdA-fractieleider Diederik Samsom (R) en D66-leider Alexander Pechtold Beeld ANP
PvdA-fractieleider Diederik Samsom (R) en D66-leider Alexander PechtoldBeeld ANP

D66 zegde samen met een groot aantal andere oppositiepartijen in de nacht van dinsdag op woensdag het vertrouwen in Plasterk op. Dat gebeurde tijdens een debat over het onderscheppen van 1,8 miljoen telefoongegevens.

In de motie, die niet werd aangenomen, werd Plasterk verweten dat hij de Tweede Kamer bewust niet had ingelicht toen hij ontdekte dat hij eerder foutieve informatie had verstrekt. De argumentatie die de partijen daarvoor gebruikten, schoot Samsom in het verkeerde keelgat. Hij vond de motie van wantrouwen 'volstrekt onbegrijpelijk'. Direct na het debat zei Samsom al dat hij nog wel eens met Pechtold zou gaan terugblikken op het debat.

Emoties
'Wij hebben gisteren een andere afweging gemaakt dan de coalitie. Dat roept emoties op en dat begrijp ik persoonlijk wel na zo'n lang debat, diep in de nacht', zei Pechtold woensdag over de nachtelijke uitlatingen van Samsom. D66 is samen met ChristenUnie en SGP van groot belang voor het kabinet van VVD en PvdA, omdat steun van die oppositiepartijen nodig is voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

De begrotingsafspraken die het kabinet heeft gemaakt met de drie 'bevriende' oppositiefracties staan nog recht overeind, verzekerde Pechtold. D66, ChristenUnie en SGP hielpen het kabinet al enkele keren uit de brand met akkoorden, onder meer over de begroting van dit jaar en de woon- en pensioenplannen. Vorige week maakten ze ook nog afspraken over de nieuwe bijstandswet en de participatiewet.

Premier Mark Rutte ging woensdag op verzoek van GroenLinks in op de begrotingsafspraken met D66, ChristenUnie en SGP. Als daarin een grote aanpassing nodig is, wordt er opnieuw met deze partijen overlegd, 'zonder daarmee bij voorbaat andere fracties uit te sluiten', schrijft Rutte. Hij benadrukt dat het kabinet ook graag met alle andere partijen spreekt. Er zijn volgens Rutte geen afspraken met de drie fracties over andere onderwerpen gemaakt.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Beeld epa
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden