Samsom en Asscher kruisen de degens in Roest

In een overvolle loods bij café Roest in Amsterdam vond zaterdagmiddag het laatste lijsttrekkersdebat van de PvdA plaats tussen huidig partijleider Diederik Samsom en zijn uitdager, vicepremier Lodewijk Asscher.

Samsom en Asscher in Roest Beeld ANP
Samsom en Asscher in RoestBeeld ANP

Vicepremier Lodewijk Asscher heeft volgens huidig PvdA-leider Diederik Samsom als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te weinig gedaan om te voorkomen dat Nederlandse banen worden gedaan door laagbetaalde Oost-Europeanen.

"Waarom ben je de afgelopen kabinetsperiode niet naar de Oost-Europese lidstaten gevlogen om hun verzet tegen strengere regels weg te nemen?", wilde Samsom zaterdag tijdens een debat met zijn uitdager weten. Asscher stelde dat hij iets nieuws hoorde van zijn tegenstander. "Ik zei al eerder dat ik een einde wilde maken aan arbeidsmigratie en toen zei Diederik nog dat dat een loze belofte was. Nu stapt hij met me mee op het vliegtuig."

'Ik sluit me daarbij aan'
Werk was het thema van het laatste lijsttrekkersdebat uit een reeks van vier. De locatie was passend: de loods van de Van Gendthallen bij het Amsterdamse café Roest. Op de muur staat in witte graffitiletters 'work hard' geschreven. Een stukje verderop is een fabrieksarbeider in overal geschilderd. De onenigheid over arbeidsmigranten was ook meteen het enige punt waarop de twee PvdA'ers met elkaar botste. Verder klonk bij de stellingen en vragen uit het publiek over en weer 'ik sluit me daarbij aan'.

In de stad waar Lodewijk Asscher zijn politieke carrière begon, wilde het voor hem maar geen thuiswedstrijd worden. Niet dat hij het niet probeerde. Op de openingsvraag van presentatrice Haddasah de Boer wat hij als kind wilde worden kwam nog een dapper 'rechtsbuiten bij Ajax'.

Maar toen was het al te laat. Team Doorknokken, het campagneteam van Samsom, had gezorgd voor borden en ballonnen met de naam van Samsom en een afbeelding van een bokshandschoen, die zijn strijd om de kar van de PvdA nog een keer te mogen trekken symboliseert. Ook klonk voor Samsom het applaus nét een beetje harder dan voor Asscher.

'De koplamen van de peilingen'
Dat viel het meest opviel na het slotwoord van beide PvdA-kopstukken. Asscher hield een verhaal over vertrouwen en verbinding in een historische verkiezing, waarbij de PVV van Geert Wilders aan kop gaat. ,,In zo'n tijd moet de PvdA het alternatief bieden. Wij zijn in staat een nieuwe coalitie te maken op basis van hoop in plaats van haat. Daar zal ik voor staan."

Hoewel zijn betoog met applaus werd beloond, klonk dat harder nadat Samsom het woord had gehad. ,,Verandering komt niet alleen van een nieuwe politiek leider. Staar niet in de koplampen van de peilingen", hield hij de Amsterdamse partijleden voor terwijl hij in herinnering bracht hoe hij bij de verkiezingen van 2012 tegen de verwachting in het tij wist te keren en 38 zetels binnensleepte. ,,Volg uw hart."

PvdA-leden kunnen nog tot en met woensdag kiezen op de kandidaat van hun voorkeur. Vrijdag maakt partijvoorzitter Hans Spekman op het partijkantoor in Amsterdam de winnaar bekend. Uit peilingen blijkt dat de twee in een nek-aan-nek-race zijn verwikkeld. Uit een peiling van EenVandaag bleek vorige week dat 47 procent van de leden die een stem uitbrengen een voorkeur heft voor Samsom, 44 procent gaat voor Asscher. In een peiling van Kieskompas van gisteren zijn die verhoudingen omgedraaid: daar gaat 39,7 procent van Asscher tegen 36,9 voor Samsom.

Vrouwen
Voorstanders van Samsom hebben een voorkeur voor de PvdA-leider omdat hij de afgelopen vier jaar hard heeft gewerkt. Het imago van een iemand die vecht voor de partij spreekt hen aan. Asscher-aanhangers menen dat de partij het in de verkiezingen beter zal doen met een nieuwe leider. Daarin staan ze niet alleen: de meerderheid van PvdA-leden - óók leden die op Samsom stemmen - denken dat met Asscher aan het roer een beter resultaat behaald zal worden, stelt Kieskompas.

Toch waren er zaterdag ook mensen in de zaal die liever andere kandidaten hadden gezien. Een vrouw bijvoorbeeld. Samsom, trots: ,,We zetten sinds jaar en dag een vrouw op 2." Maar volgens Asscher is dat niet iets om trots op te zijn: ,,Het gaat niet goed als we zeggen dat er een vrouw op 2 moet."

Het PvdA-vrouwennetwerk plantte een symbolische rode stoel op het podium voor de vrouwelijke kandidaat van de toekomst. De stoel bleef leeg, ondanks oproepen van de huidige kandidaten. Het glazen plafond van de loods bleef heel.

Lees ook: PvdA-top krijgt gewenste strijd om het lijsttrekkerschap

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden