'Samsom deed onjuiste uitspraak in debat'

Volgens het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom donderdagavond in het debat van Knevel & Van den Brink een onjuiste bewering gedaan. Dat heeft het ziekenhuis vrijdag in een verklaring laten weten.

Samsom zei in het debat dat in de regio Eindhoven ziekenhuizen met elkaar samenwerken in plaats van elkaar beconcurreren. 'Dat is ingewikkeld in dat systeem van marktwerking want dan moeten ze de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) uitschakelen maar dat is ze gelukt. En er wordt gebudgetteerd en wat gebeurt er; er wordt meer zorg geleverd; de wachtlijsten nemen af. De kwaliteit van de zorg neemt toe. Dat is op dit moment gaande in Nederland.'

Het Catharina Ziekenhuis zegt dat dit niet klopt. Het St. Anna ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis in de Brabantse stad werken conform de regels van de NMa, aldus de verklaring. Er zijn geen algemene afspraken op regionaal niveau en er wordt niet gebudgetteerd.

Diederik Samsom heeft volgens de PvdA echter niet gezegd dat de ziekenhuizen de NMA-regels overtreden, aldus een woorvoerster vrijdagavond. 'Hij heeft erop gewezen hoe ingewikkeld het is als ziekenhuizen willen samenwerken om kosten te besparen en zo binnen de budgetafspraken te blijven. Wat de PvdA betreft moet samenwerking in de zorg voorop staan en niet worden bemoeilijkt door mededingingsregels.'

In het debat beschuldigde Samsom de VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte ervan 'leugens' te verspreiden over de plannen van andere partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden