Samsom bereid begrotingstekort op te laten lopen

PvdA-leider Diederik Samsom is bereid het begrotingstekort te laten oplopen om lastenverlichting mogelijk te maken of voor de veiligheid in Groningen. Hij zegt dat vandaag in een interview met de Persdienst, de landelijke redactie van regionale dagbladen.

Redactie
PvdA-leider Diederik Samsom. Beeld anp
PvdA-leider Diederik Samsom.Beeld anp

Een belastinghervorming moet de lastenverlichting mogelijk maken. CDA en D66 willen opnieuw bezuinigen om de lasten van de burgers te verlagen. Het kabinet wil dat niet omdat het prille herstel daardoor in de kiem zou worden gesmoord.

Samsom is bereid het tekort volgend jaar te laten oplopen van 1,2 procent naar 1,9 procent. Met dat percentage 'ben je weer terug op het pad dat we oorspronkelijk met de VVD hebben afgesproken', aldus Samsom. 'Als het begrotingstekort moet oplopen, dan is dat maar zo.'

'Linkse praatjes'

De ideeën van de PvdA vallen niet goed bij SP en CDA. SP-fractieleider Emile Roemer zei op NPO radio1 verbijsterd te zijn. 'Ik vind het bijna schaamteloos, want de grootste hap bezuinigingen moet nog komen. En daarnaast heeft de PvdA tegen alle voorstellen gestemd om geld voor herstel in te zetten.' Roemer ergert zich aan deze 'linkse praatjes' in campagnetijd, terwijl de PvdA die in de Kamer in zijn ogen niet waarmaakt.

CDA-leider Sybrand Buma vindt een hoger tekort 'ontzettend onverstandig', zei hij op RTLZ. Het CDA vindt vooral dat de belastingen omlaag moeten om banen te creëren. De werkloosheid is volgens Buma het grootste probleem.

Tekorten

Door het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen nemen de gasinkomsten van de overheid af. De lagere productie moet ertoe leiden dat het aantal aardschokken in Groningen afneemt. De veiligheid in de noordelijke provincie gaat volgens Samsom 'boven alles'.

Het kabinet liep tot dusver dit jaar al 1,5 tot 2 miljard euro mis door de verminderde gasproductie en lagere gasprijs, meldde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vorige week. De tekorten kunnen nog in de begroting worden opgevangen omdat het overheidstekort 'heel snel' terugloopt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden