Samir A. niet vervolgd voor 'beramen aanslag'

Justitie kan niet hard maken dat Samir A. in de gevangenis in Rotterdam een terroristische aanslag voorbereidde. Hij wordt dan ook niet vervolgd. A., die bij de Hofstadgroep hoorde en voor het beramen van zo'n aanslag tot 9 jaar cel is veroordeeld, werd in september aangehouden in gevangenis De Schie. Hij had briefjes aan een medegevangene geschreven, die werden onderschept. Justitie dacht dat hij na zijn vrijlating opnieuw een aanslag wilde plegen.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Nu is volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie duidelijk geworden dat deze briefjes niet over een op handen zijnde aanslag gingen. Een getuige had dat wel gezegd, maar deze bewering wordt niet door ander bewijs ondersteund, aldus het OM. Justitie maakte uit de briefjes op dat A. binnen de gevangenis informeerde of iemand explosieven kon regelen.

Samir A. heeft volgens het OM toegegeven dat hij de regels van De Schie heeft overtreden door in het geheim briefjes aan een medegedetineerde op de zogenoemde terroristenafdeling te versturen.

Het OM heeft nog geen beslissing genomen over een eventuele vervolging van de medegevangene, Sabir K. Hij zit in De Schie vast in afwachting van zijn mogelijke uitlevering naar de Verenigde Staten. Die willen hem hebben omdat ze hem verdenken van het voorbereiden van aanslagen op Amerikaanse militairen in Afghanistan. K., die inmiddels 2 jaar vastzit in Nederland, zat eerder 8 maanden in Pakistaanse gevangenissen.

André Seebregts, advocaat van K., noemt het besluit opmerkelijk. 'Het bewijs tegen K. was zo mogelijk nog zwakker dan tegen A.' Seebregts kreeg te horen dat het OM nog niet kan zeggen wanneer het wel een besluit over eventuele vervolging neemt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden