Update

Samir A. komt in september op voorwaarden vrij

Samir A., die voor terrorisme is veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf, komt op 6 september vrij. De rechtbank in Rotterdam ziet geen reden om de voorlopige vrijlating met een jaar uit te stellen, zoals het Openbaar Ministerie (OM) wil.

Verdachte Samir A. arriveert in 2006 bij de 'bunker' in Amsterdam. Beeld anp
Verdachte Samir A. arriveert in 2006 bij de 'bunker' in Amsterdam.Beeld anp

Volgende week heeft A. tweederde van zijn straf erop zitten. De meeste gevangenen komen dan in aanmerking om vrijgelaten te worden, zij het dat ze zich dan wel aan bepaalde voorwaarden moeten houden. Het OM vindt dat A. niet aan de eisen voor voorwaardelijke invrijheidstelling voldoet, vooral omdat hij nog steeds radicaalislamitische overtuigingen heeft. Ook zou hij zich in de gevangenis hebben misdragen, onder meer doordat hij de hand wist te leggen op een smartphone.

In september 2012 werd Samir A. nog aangehouden in zijn cel omdat hij opnieuw verdacht werd van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Hij zou daarbij medewerking hebben gezocht van andere gevangenen.

Het OM heeft volgens de rechter geen plan ingediend waarin staat hoe het gevaar op herhaling kleiner gemaakt zou kunnen worden als A. nog een jaar langer in de cel zou blijven. Er is dan mogelijk geen verschil met nu. Ook zijn de misdragingen waarover justitie spreekt niet zo erg dat ze het etiket 'ernstige misdragingen' verdienen. De aanhouding van vorig jaar telt ook niet mee, omdat die zaak is geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs.

Samir A. was lid van de Hofstadgroep, waartoe ook Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, behoorde. Samen met enkele anderen vormde hij de drijvende kracht achter de groepering, die serieuze plannen had om terroristische aanslagen te plegen op onder meer Nederlandse politici.

A. werd in 2008 in hoger beroep veroordeeld tot 9 jaar cel wegens het voorbereiden van terroristische aanslagen, onder meer op het hoofdkantoor van de AIVD. Volgens de rechter was A. de centrale figuur in de zogenaamde Piranha-groep. In 2007 werd Samir A. ook veroordeeld, wegens het voorbereiden van een terreuraanslag drie jaar daarvoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden