Samenwerking regio-omroepen onzeker

De samenwerking van de regionale publieke omroepen hangt aan een zijden draadje.

Staatssecretaris Sander Dekker. Beeld anp
Staatssecretaris Sander Dekker.Beeld anp

De vraag is of ze in één samenwerkingsverband komen om goedkoper uit te zijn en zo niet, hoe ze dan de bezuiniging van 17 miljoen euro halen.

Aan die bezuiniging wordt niet getornd, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Sander Dekker (media) dinsdag. Maar acht van de dertien regionale omroepbesturen zien de reorganisatie niet zitten. Dat blijkt uit een brief van de ondernemingsraden van de andere vijf omroepen. En Dekker wilde juist een stevig draagvlak voor het plan.

Intussen hebben genoemde vijf ondernemingsraden Dekker per brief gevraagd zijn wetsvoorstel toch naar de Tweede Kamer te sturen, ook al is er niet genoeg draagvlak. "Met dit plan wordt de regionale omroep een slagvaardiger organisatie en verwachten we zodanig te kunnen voldoen aan de bezuinigingstaakstelling dat redacties veel minder schade oplopen," schrijven zij.

Eigen omroepje
Het plan voor samenwerking kwam uit de koker van de regionale omroepen zelf. Zij wilden wel dat hun status als onafhankelijke media wettelijk werd verankerd, maar dat kan juridisch niet.

Daarop wilde Dekker er stichtingen van maken. Maar daarin zouden de meeste omroepen volgens BNR Nieuwsradio te weinig garantie zien voor redactionele onafhankelijkheid van het bestuur van het samenwerkingsverband.

Volgens een zegsman van de ondernemingsraden die de samenwerking wel willen, willen de besturen van de andere omroepen echter "gewoon hun eigen omroepje blijven." De vijf ondernemingsraden hebben genoeg vertrouwen in toezeggingen van Dekker over journalistieke onafhankelijkheid. Directeur Gerard Schuiteman van ROOS (Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking) wil inhoudelijk niet op de kwestie ingaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden