Samenwerking met Tel Aviv en Ramallah opnieuw ter discussie

De samenwerking die Amsterdam vorig jaar aanging met Tel Aviv en Ramallah staat opnieuw ter discussie. Het college kan niet garanderen dat wordt voldaan aan de strenge voorwaarden die de gemeenteraad stelde.

Burgemeester Eberhard van der Laan schrijft dat het niet mogelijk is om 'indirecte financiële betrekkingen' met de nederzettingen uit te sluiten Beeld anp
Burgemeester Eberhard van der Laan schrijft dat het niet mogelijk is om 'indirecte financiële betrekkingen' met de nederzettingen uit te sluitenBeeld anp

De stedenband met Tel Aviv en Ramallah zorgde vorig jaar voor vele verhitte debatten in de gemeenteraad. De linkse partijen hadden grote moeite met een stedenband met Tel Aviv en gingen pas akkoord nadat aan een groot aantal voorwaarden was voldaan.

Zo moest er ook een samenwerking met Ramallah komen, werd het woord stedenband vervangen voor samenwerking en moest het college garanderen dat niet samengewerkt zou worden met partijen die een band hebben met het Israëlische leger of ministerie van Defensie.

Ook moest Amsterdam ver blijven van iedere vorm van handel met nederzettingen in de bezette gebieden.

Naar alle waarschijnlijkheid
Nu blijkt dat de gemeente niet aan die strenge voorwaarden kan voldoen. In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Eberhard van der Laan dat het niet mogelijk is om 'indirecte financiële betrekkingen' met de nederzettingen uit te sluiten.

Ook het uitsluiten van partijen die een band hebben met het leger kan hij niet garanderen. Van der Laan kan slechts toezeggen dat 'naar alle waarschijnlijkheid' aan de voorwaarden van de raad kan worden voldaan.

"Dat is niet genoeg, dan trek ik mijn steun in," zegt fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Johnas van Lammeren beslist. "Dit is precies wat we wilden voorkomen."

Onaangenaam verrast
GroenLinksvoorman Rutger Groot Wassink is 'onaangenaam verrast' en zal zijn steun 'heroverwegen' als niet aan de voorwaarden kan worden voldaan. Hij was de indiener van de twee moties die het college opdroeg om afstand te houden van het leger en van de nederzettingen. "Die moties hebben we niet voor niets ingediend."

Van der Laan schrijft dat de samenwerking met Tel Aviv zich onder meer richt op innovatie.

Ramallah wil graag samenwerkingen op het gebied van 'city branding' en IT-talent. Ook is, na aandringen van de raad, contact gelegd met mensenrechtenorganisaties en ngo's die zich hard maken voor een tweestatenoplossing.

Complexe realiteit
De PvdA stond vorig jaar uiterst kritisch tegenover de stedenband, maar is nu minder streng. Fractievoorzitter Marjolein Moorman snapt wel dat het lastig is om met honderd procent zekerheid uit te sluiten dat partijen waarmee wordt samengewerkt ook indirect geen betrekkingen hebben met de nederzettingen.

"De realiteit is altijd complexer dan het ideaal. Het gaat mij er om dat de gemeente er alles aan doet om het te voorkomen."

Ook voor D66-leider Jan Paternotte komt de brief van Van der Laan niet als een verrassing. "Het gaat er om dat het uiterste wordt gedaan om aan de voorwaarden te voldoen."

Collegepartij SP stemde als enige partij eind vorig jaar tegen de samenwerking met Tel Aviv en Ramallah. "Zonder triomfantelijk te willen doen: dit bewijst ons gelijk," zegt fractievoorzitter Daniël Peters. "Je moet geen samenwerking aan willen gaan met partijen die in oorlog zijn."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden