Samenwerkende Hulporganisaties: Giro 555 voor Syrië

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben maandagavond Giro 555 geopend voor noodhulp aan de slachtoffers in Syrië. Zeker 4 miljoen Syriërs in het land zelf en de buurlanden zijn nu afhankelijk van hulp, zoals voedsel, medicijnen, drinkwater en kleding.

Dat heeft de SHO maandag bekendgemaakt. Het aantal vluchtelingen is sinds begin dit jaar verdubbeld. Om de hulpverlening uit te breiden, wordt aan het Nederlandse publiek financiële steun gevraagd onder het motto 'Help slachtoffers Syrië'.

In de burgeroorlog in Syrië vielen ongeveer 70.000 doden. Daarnaast zijn er veel slachtoffers die het ontbreekt aan onder meer eerste levensbehoeften. 'Zo'n 2 miljoen mensen zijn in hun eigen land voor het geweld op de vlucht. Anderen worden opgevangen over de grens, in vluchtelingenkampen en bij mensen thuis', aldus de SHO.

Die probeert met behulp van lokale en internationale partners de situatie te verbeteren, maar er is volgens de SHO een groot gebrek aan fondsen. 'De situatie in Syrië is uiterst complex. We realiseren ons dat hulporganisaties de oorzaken van de problemen niet weg kunnen nemen. Maar we kunnen de slachtoffers wel helpen. Het is moeilijk, gevaarlijk en in delen van Syrië soms zelfs onmogelijk om slachtoffers te bereiken. Maar we mogen deze mensen niet aan hun lot overlaten. Het is onze morele plicht hen te helpen'', zegt SHO-voorzitter Jan Bouke Wijbrandi.

Op tweede paasdag, maandag 1 april, zenden de VARA en de EO onder de titel 'S.O.S. Syrië!' een speciaal televisieprogramma uit over het door burgeroorlog verscheurde land. Ook daarin wordt opgeroepen te doneren op Giro 555. Het programma wordt uitgezonden van 20.15 uur tot 21.50 uur op Nederland 2 en gepresenteerd door Jeroen Pauw en Tijs van den Brink.

De SHO bestaat uit verschillende Nederlandse hulporganisaties, te weten: Care Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, Unicef Nederland en World Vision.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden