'Samen werken, samen leven'

DEN HAAG - 'Samen werken, samen leven' is het motto van het nieuwe christelijk-rode kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie.Dat hebben de fractievoorzitters van de drie partijen aan het begin van de middag op een gezamenlijke persbijeenkomst bekendgemaakt.

De leuze moet de filosofie van het nieuwe kabinet duidelijk maken. ''Groot is de behoefte aan houvast, geborgenheid en een herkenbare identiteit,'' aldus de tekst van het vandaag gepresenteerde regeerakkoord.

Komend premier Jan Peter Balkenende (CDA) zegt dat 'respect, solidariteit en duurzaamheid' sleutelbegrippen zijn. ''Nieuw elan, ambitie en dynamiek, dat zit erin,'' zei hij over de nieuwe coalitie. Hij noemt de besprekingen van de afgelopen tijd 'weldadig'. ''Ik voel me thuis,'' aldus Balkenende.

'Dialoog'

De aanstaande vicepremiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (CU) benadrukken de nieuwe manier van werken. Bos zegt dat het regeerakkoord niet tot op de cent is dichtgetimmerd, zodat er echt ruimte is voor werkgevers en werknemers en voor organisaties in de zorg en het onderwijs om te bepalen waar het geld aan wordt besteed. Rouvoet stelt dat 'dialoog' een wezenlijk onderdeel van het kabinetsbeleid wordt.

Bos zegt dat het programma van de nieuwe coalitie erop gericht is om mensen die ontwikkelingen in de buitenwereld bedreigend vinden, het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan.

Het regeerakkoord komt volgens hem in ruime mate overeen met hoe de PvdA zich in de campagne heeft opgesteld. Hij spreekt tegen dat het programma niet ambitieus is en wijst onder andere op het streven om van achterstandswijken 'prachtwijken' te maken.

Laatste details

Vanmorgen werden de laatste details uit het regeerakkoord bekend, nadat een groot deel eerder al was uitgelekt.

De privatisering van Schiphol gaat niet door, tot tevredenheid van de gemeente Amsterdam.

Nog deze kabinetsperiode wordt rekeningrijden ingevoerd. Er komen ook experimenten met gratis openbaar vervoer voor onder anderen bejaarden en scholieren en studenten. Plattelandsgemeenten krijgen meer vrijheid om huizen te bouwen voor de eigen bevolking. Er komen hogere straffen voor dierenmishandelaars.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden