Salim (15) regelde kameel bij Sinterklaasoptocht: 'Gewoon leuk'

De optocht in Nieuw-West met Sinterklaas op een kameel maakt nogal wat los. Maar de 15-jarige organisator Salim El Meriami trekt zich er weinig van aan: 'Ik wilde gewoon een leuk feestje.'

Jasper Piersma

Zelfs Geert Wilders had er iets over te zeggen, de optocht die Salim zaterdag had geregeld in zijn buurt De Aker. 'Ziek', zei de PVV-leider over het feit dat naast de kameel er ook een Arabische drumband meeliep.

Salim haalt er zijn schouders voor op. De pas 15-jarige jongen is immers een doorgewinterde organisator van evenementen in zijn buurt. "Al sinds mijn elfde organiseer ik activiteiten om de buurt bij elkaar te brengen. Je buren zijn belangrijk, die moet je leren kennen," zegt Salim vastberaden.

Juist die buren reageerden volgens Salim heel enthousiast op zijn optocht. Hij organiseert al een paar jaar een Sinterklaasfeest in de buurt, maar dit jaar wilde hij het groter aanpakken.

Schimmels
Klein probleempje: dat bedacht hij pas drie weken van tevoren. "En toen bleek er geen paard meer te krijgen. Alle schimmels waren al geboekt," zegt Salim.

Bij een van de verhuurders vraagt hij of er geen alternatieven zijn. "Die man antwoordde dat hij wel een witte kameel heeft staan. Dat leek mij een grappige oplossing."

En zo geschiedde. Maar ook bij het regelen van de Pietenband stuitte Salim op de problemen van het drukke weekend vol in- en optochten. "Ik kon er alleen eentje vinden die kerstliedjes speelde. Dat kon natuurlijk niet."

Pyjama
Gelukkig kent hij uit de buurt nog een drumband die Arabische muziek maakt en die wél kon. "Iedereen heeft het erover dat het een Marokkaans feest was, maar ik wilde er gewoon voor zorgen dat de buurt de optocht zou opmerken. Dat mensen naar buiten zouden komen." Naast de drumband reed volgens Salim daarvoor ook een draaiorgel mee.

En of het opgemerkt werd. "Iemand kwam zelfs in zijn pyjama naar buiten en heeft de hele optocht meegelopen. Iedereen moest lachen en vond het leuk."

Opstapje
Ondertussen is de Partij voor de Dieren iets minder blij. Partijleider Johnas van Lammeren wil raadsvragen stellen over de kameel, bijvoorbeeld of er een vergunning voor is aangevraagd. Volgens Salim is dat allemaal geregeld. "Normaal moet je 18 jaar zijn om een aanvraag te doen hiervoor, maar voor mij is een uitzondering gemaakt."

Bovendien werd er volgens de jonge organisator goed voor het dier gezorgd. "Hij hoefde zelfs niet door z'n knieën, want er was een opstapje geregeld voor de Sint. Ook was er genoeg water en eten en heeft hij maar een half uurtje door de buurt gelopen."

Ondertussen is Salim, die zondag zelf voor Piet speelde tijdens de officiële intocht in Amsterdam, alweer bezig met het Sinterklaasfeest van volgend jaar. Dat moet nog grootser worden. "Maar daar kan ik nog niks over zeggen."

Lees ook: Zo kwam Sinterklaas aan in Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden