Salafistische imam preekte in Nieuw-West

Een kopstuk uit salafistische hoek heeft de afgelopen weken gepreekt in de Ummahmoskee in Nieuw-West, waar het bestuur volgens ingewijden juist een machtsstrijd voert met salafistische jongeren.

Rachid Nafi, salafistische imam, preekte in de As-Soennahmoskee Beeld YouTube
Rachid Nafi, salafistische imam, preekte in de As-SoennahmoskeeBeeld YouTube

De ultraorthodoxe imam Rachid Nafi hield vorige week en de week daarvoor de vrijdagpreek. Nafi is de vaste imam van de As-Soennahmoskee in Den Haag, een prominent salafistisch bolwerk. De uit Marokko afkomstige Nafi, die in het Arabisch preekt, volgde in 2012 imam Fawaz Jneid op, die in de ogen van het bestuur van de As-Soennahmoskee te extreem was.

In tegenstelling tot zijn voorganger roept Nafi jongeren op niet naar Syrië te reizen. Ook neemt hij herhaaldelijk afstand van IS. Maar NRC Handelsblad omschreef zijn preken in 2015 als 'fel van toon'. De krant noemde een preek waarin Nafi uithaalde naar Nederlanders en het Westen, die met twee maten meten jegens moslims. Ook hekelde hij sjiieten, na soennieten de grootste groep moslims.

'Morele verdorvenheid'
In een preek in februari vorig jaar haalde hij, volgens een vertaling op de website memri.org, uit naar 'verdorven media' die 'zelfs zingende kinderen tonen' en vrouwen met make-up. Hij had geen goed woord over voor een Marokkaanse zangeres die meedeed met de talentenshow Star Academy.

"Wat heeft dit ons gebracht? Morele verdorvenheid. Schaamteloosheid. Zoenende mensen. Dit meisje wierp zich in de armen van een christen! Een christen!"

Op Facebook berichtte het bestuur van de Ummahmoskee verheugd over de komst van 'onze geliefde Sheikh dr. Rachid Nafi'. 'We zijn zeer vereerd deze gerespecteerde man te ontvangen.'

De moskee kwam recentelijk in het nieuws met gewelddadige incidenten, die volgens betrokkenen verband hielden met een machtsstrijd met salafisten. Burgemeester Eberhard van der Laan sprak vorige maand van een generatieconflict tussen oudere gelovigen, die zich baseren op de islam zoals die in Marokko wordt beleden, en jongeren die vooral kijken naar het veel strengere Midden-Oosten. "Maar de strijd gaat ook om macht."

Geweld
Afgelopen zomer is het huidige moskeebestuur aangetreden. Kort daarvoor had de toenmalige imam, die volgens betrokkenen salafistische sympathieën heeft, een langdurig contract gekregen. Het nieuwe bestuur zat daarmee in zijn maag. Nadat een broer van de imam een bejaarde gebedsoproeper had mishandeld, begon het bestuur een ontslagprocedure tegen de imam.

Vorige maand kwam het tot geweld toen een gastimam wilde spreken. Volgens een ingewijde werd mede vanwege dit incident besloten de salafistische voorman Nafi naar de moskee te halen, in de hoop salafistische jongeren in te tomen.

Gerespecteerd

"Het moskeebestuur staat open voor diversiteit," zegt Khalil Aitblal, woordvoerder van de Ummahmoskee. "De preken van Nafi passen daarbij. Verschillende ideeën scherpen de geest. Nafi is populair en gerespecteerd in Nederland en het buitenland. We werken samen met iedereen die geen haat zaait. Dus ook met mensen uit salafistische hoek."

"Nafi is toevallig de laatste twee weken opgetreden. De bedoeling is dat er een poule van verschillende imams komt voor de vrijdagse preek. Nafi heeft een orthodoxe visie op sommige zaken. Hij vertegenwoordigt een andere stroming in het salafisme dan de jongeren met wie de moskee problemen heeft. Zij staan niet open voor mensen met ander gedachtegoed, Nafi wel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden