Sail belooft volledig uit de kosten te komen

De organisatie van Sail Amsterdam komt geheel uit de kosten. En dat terwijl de begroting van het spektakel dit keer boven de twintig miljoen euro uitkomt.

Sail 2010 in Amsterdam. Beeld anp
Sail 2010 in Amsterdam.Beeld anp

'We blijven boven water,' durft directeur Erwin van Lambaart van het organiserende Sail Event Partners te voorspellen. Sail begint woensdag met de traditionele Sail-in parade van tallships over het Noordzeekanaal; financieel kan er nauwelijks nog iets misgaan, zegt Van Lambaart.

Zelfs slecht weer, zoals in 1985 toen Sail verregende, zal in financieel opzicht geen spelbreker meer zijn. 'Het huishoudboekje is dicht, daar lopen we echt minimale risico's. Er kan altijd nog een bedrijf failliet gaan, natuurlijk, maar iedereen moet van tevoren betalen. Er zou nog iets kunnen gebeuren met een van de tallships. Ik zou het verschrikkelijk vinden, maar we hebben er vijftig...'

De organisatie van Sail heeft dit keer een heel andere opzet. Vooral dat verklaart waarom de begroting meer dan verdubbelt. In 2010 werd nog acht miljoen euro uitgetrokken voor de organisatie.

Arrangementen
Dit keer zijn ook alle kosten en ­opbrengsten van de 'hospitality' opgenomen in de begroting, zoals de kosten van de schepen waarmee met name bedrijven hun gasten langs de tall­ships voeren en de catering bij dit soort arrangementen. De verkoop van arrangementen loopt richting de vijftigduizend, ruim boven de 43.000 die Sail zichzelf ten doel had gesteld.

Sail neemt de commerciële aankleding van het evenement nu zelf voor zijn rekening; daarvoor is Sail Event Partners opgericht door de stichting achter Sail, de Amsterdamse haven en ACE Concepts & Events.

Beveiliging
Zonder de kosten en opbrengsten van de hospitality zou de begroting van Sail uitkomen op pakweg 12 miljoen, ook aanmerkelijk meer dan in 2010. Dat laat zich onder meer verklaren door toegenomen kosten voor beveiliging. Zo bestrijkt Sail dit keer een veel groter deel van de stad, tot het NDSM-terrein in Noord aan toe.

Ook duurt Sail dit keer een dag langer - tot volgende week zondag, als voor het eerst ook met een parade ­afscheid wordt genomen van de tallships met een feestelijke Sail-out.

Lees vandaag (15-8) alles over Sail in Het Parool: een uitgebreid interview met Erwin van Lambaart, een reportage over proefdraaien in Bremerhaven, de verwijdering van de Jan Schaeferbrug en een interview met Dertje Meijer van het Havenbedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden