SAIL 2015 wordt 'grootste ter wereld ooit'

Ruim vijftig tallships hebben al toegezegd tijdens SAIL 2015 naar Amsterdam te komen, waardoor het event de grootste SAIL ter wereld ooit wordt. Dat heeft de organisatie vanmiddag laten weten.

SAIL in 2010. Beeld anp
SAIL in 2010.Beeld anp

De Sail-In Parade op de eerste dag heeft een recordlengte van twaalf kilometer en het evenementengebied is een stuk groter dan bij voorgaande edities. Van de vijftig tall ships komen er dertien voor de eerste keer naar Nederland. Deze schepen vormen de oorsprong, de kern en de ziel van het gigantische nautische evenement, waar honderdduizenden bezoekers op afkomen.

Dit jaar is niet alleen de IJhaven, die tijdens deze dagen Oranjehaven heet, het toneel voor activiteiten. Zo speelt het programma zich eveneens af in de binnenstad, waar rondleidingen zijn naar historische nautische plekken en in het Scheepvaartmuseum, dat het trefpunt is voor de zakelijke wereld. Op de NDSM-werf is onder meer een programma voor jongeren.

Nick & Simon
Iedere dag van SAIL zal eindigen met muziek. Onder andere Het Koninklijk Concertgebouworkest, Nick & Simon en Kensington geven tijdens SAIL een optreden aan de noordkant van het IJ. De organisatie zet een tribune neer met zitplekken voor 5000 man, daarnaast is er plaats voor 100 sloepen.

Ook Miss Montreal, Jan Smit, Martijn Fischer (als André Hazes) en K3 geven een optreden tijdens een van de muzikale avonden van het botenspektakel. Daarnaast wordt de film The Curse of the Black Pearl vertoond onder begeleiding van muziek van het Gelders Orkest.

De concerten vinden plaats in de zogeheten de SAIL Music Marina, een groot podium op het IJ. Er zijn naast de 5000 (betaalde) zitplekken ook 500 gratis staanplaatsen beschikbaar. De avonden eindigen steeds met een vuurwerkshow boven het IJ.

Boetes
Nieuw dit jaar is dat eigenaren van boten groter dan vijftien meter lengte of maximaal twaalf personen €69,50 administratiekosten moeten betalen. Ze ontvangen als ze daaraan hebben voldaan een 'strikt persoonlijke' accreditatievlag met chip, die duidelijk zichtbaar moet zijn tijdens het varen. Ontbreekt de vlag, dan kan een boete van €1500 euro plus €150 euro per opvarende worden opgelegd.

'De meeste schepen in Amsterdam zijn korter dan vijftien meter,' zegt Saildirecteur Mitra van Raalten daarover. 'Daarbij zijn de kosten bedoeld om de drukte in goede banen te leiden.' Vijf jaar geleden zat SAIL-voorzitter Arie-Jan de Waard met zijn vingers gekruist te kijken naar de vele bijna-ongelukken in de IJhaven bij de Passenger Terminal. 'Als je alles erin blijft persen kan je voorspellen dat er schades ontstaan.'

SAIL vindt plaats van 19 tot en met 23 augustus. Zitkaartjes voor de concerten in de SAIL Music Marina zijn verkrijgbaar vanaf 19,50 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden